Podle čeho vybírat

Podle obsahu tuku nebo podle druhu

Obsah tuku v cereáliích se liší podle jednotlivých druhů. Nejvíce tuku obsahuje oves, nejméně rýže. Hodnoty jsou uváděné v % z celkového složení zrna.

  • Pšenice: 2%
  • Žito: 2%
  • Oves: 7%
  • Ječmen: 2-3%
  • Kukuřice: 4%
  • Rýže: 1-2%

Podle trvanlivosti

Trvanlivost obilovin záleží na mnoha vnějších faktorech. Patří mezi ně určitě druh obiloviny, původ, skladovací podmínky a stáří zrn. Správně uskladněné obiloviny mají trvanlivost 6 měsíců až jeden rok.

U výrobků a polotovarů z obilovin je nutné sledovat dobu spotřeby, kterou udává výrobce. Většinou je tato doba podobná trvanlivosti celých zrn, to znamená od půl roku do roka od data výroby. U cereálií s vyšším obsahem tuku v obilce je vhodná rychlá spotřeba a nižší teplota pro uskladnění. Ovesné vločky je vhodné po otevření do několika dní spotřebovat, aby nedošlo ke žluknutí tuků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*