Tipy a triky

Jak vařit obiloviny

Obilné zrno obsahuje škrob, který je pro tělo špatně stravitelný. Aby byl pro tělo lépe stravitelný, musí se jeho stěna narušit buď vařením, namletím nebo dlouhým namáčením. Namočením zrna v klíčku začnou probíhat reakce, kterékteré následně zvýší stravitelnost proteinů a škrobů.

Vaření celých zrn

Nejprve obiloviny pořádně a velmi důkladně propláchněte, musí se vám vyplavit nečistoty. Poté cereálii namočte do vody. Vody dejte tolik, kolik budete potřebovat na vaření. Přebytečnou není dobré slévat, ztrácí se tím chuť i živiny. Zrna vařte vždy v hrnci se silným dnem a těžkou poklicí tak, aby unikalo co nejméně páry a pokrm se nepřipálil. Je možnost také místo namáčení zrna opražit nasucho v troubě. Zrna se poté lépe uvaří a zlepší se jejich chuť. Další možností je orestování na oleji a dále vařit podle standardního postupu.

Obilovinu přiveďte k varu, teprve pak osolte (1/4 lžičky soli na hrnek obilí) a vařte na mírném ohni až do změknutí. Zrna musí být provařená i uvnitř, jinak je budete těžko trávit a mohou nadýmat. Aby vám zrna po dovaření ještě nabobtnala, nechte je dojít pod pokličkou. Obiloviny se dají připravovat i v troubě.

Pražení obilovin v troubě

Po propláchnutí a okapání je rozprostřete na plech a dejte do rozehřáté trouby na 80°C. V troubě nechte minimálně hodinu, až obilnina začne vonět. Nezapomeňte ji občas promíchat. Po vychladnutí a odpaření páry je můžete uschovat v uzavřených sklenicích. Po uvaření mají opražená zrna jedinečnou chuť a jsou snadno stravitelná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*