Druhy a rozdělení

Druhy brambor dle varného typu

  • A – mají pevnou konzistenci, nerozváří se, jsou vhodné do salátů a jako příloha
  • B – mají polopevnou konzistenci, jsou polomoučné, pouze slabě se rozváří, univerzální použití
  • C – mají měkkou konzistenci, jsou moučné a rozváří se více, jsou vhodné pro přípravu těst a kaší

Produkty z brambor

  • Brambory konzumní loupané syrové, předvařené, vařené nebo jinak konzervované – zejména ve veřejném stravování.
  • Brambory konzumní sušené, bramborová mouka, bramborová kaše sušená – při výrobě se mísí s dalšími složkami.
  • Bramborové výrobky předsmažené – z porcovaných brambor (hranolky, americké brambory) nebo bramborového těsta (krokety).
  • Smažené bramborové výrobky – patří sem bramborové lupínky (chipsy) a snacky z bramborového těsta (chripsy).
  • Sušený bramborový škrob
    Bramborový škrob lze využívat jako zdravější alternativu mouky, např. pro zahušťování jídel a jako příměs do pečení Další jeho předností je to, že je bez lepku a je tak alternativou pro celiaky.

Brambory dle trvanlivosti

  • Dle způsobu použití rozlišujeme brambory na salátové, konzumní a průmyslové. Průmyslové se nezpracovávají k lidské výživě, ale používají se jako krmivo či k výrobě škrobu a lihu. Salátové a konzumní se dělí dle doby sběru na rané (dodávané do konce září) a pozdní.

A jak dlouho je můžeme skladovat?

  • Rané brambory se nehodí ke skladování, ale pozdní vydrží při dobrém uskladnění (temno, chlad, dobré odvětrání) až do nové sklizně.
  • Pozdní brambory by měly mít pevnou slupku a nesmí mít klíčky delší jak 3 mm.
  • Hlízy konzumních brambor by měly vzhledově odpovídat dané odrůdě, musí být zdravé, celé, čisté, pevné, nepopraskané, bez povrchové vlhkosti, bez hniloby, pohmožděnin a zeleného vybarvení.

Upravené brambory a výrobky z nich

  • Brambory loupané syrové vakuované je nutno spotřebovat do 5 dní od data výroby a skladovat v lednici.
  • Doporučené skladování: do +6 °C, přičemž se řídíme instrukcemi dodavatele.
  • Vařené vakuované brambory lze skladovat v ledničce až 4 týdny od data výroby.
  • Hotový bramborový knedlík by nám měl vydržet v ledničce až 5 dní. Vždy je ale nutné se držet doporučení výrobce.
Bramborové snacky
  • Bramborové snacky lze skladovat až 6 měsíců při pokojové teplotě, nejlépe v suchu a temnu. Vždy se však řiďte pokyny na obalu.
Mražené bramborové přílohy
  • Obvykle lze mražené bramborové výrobky skladovat neotevřené v mrazničce až 1 rok.
Bramborový škrob
  • Trvanlivost je až 18 měsíců, budeme-li ho skladovat při pokojové teplotě v suchu a temnu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*