Druhy a rozdělení

alkoholicke napoje_druhy

Jaké máme druhy alkoholických nápojů?

Alkoholické nápoje jsou nápoje, které obsahují více než 0,75 objemových procent etanolu (tzv.alkoholu). Etanol je z chemického hlediska druhý nejnižší alkohol. Jedná se o bezbarvou, vysoce hořlavou kapalinu. Základem výroby alkoholických nápojů je etanolové kvašení. Enzymy kvasinek mění cukry na etanol a oxid uhličitý.

Mezi alkoholické nápoje řadíme:

Pivo

Jedná se o kvašený nízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, vody a chmele za pomocí pivovarských kvasinek.

Slad = sladovaná obilná zrna ječmene, pšenice nebo jiných obilovin

Druhy piva:
  • Podle surovin – pšeničné, ječmenné, rýžové atd.
  • Podle barvy – světlé, tmavé, řezané (kombinace světlého a tmavého)
  • Podle extraktu v mladině – různě stupňovitá piva
Tržní druhy piva:
  • Konzumní piva – obsah extraktu v původní mladině do 6 % hm.
  • Výčepní piva – obsah extraktu v původní mladině je 7-10 % hm.
  • Ležáky – vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny 11-12 % hm.
  • Portery – obsah extraktu v původní mladině je 18 % hm.
  • Kvasnicové pivo – vyrobené dodatečným přídavkem čisté kvasničné kultury
  • Pivo se sníženým obsahem alkoholu – nejvýše 1,0 % hm. (1,2 % obj.)
  • Nealkoholická piva – nejvýše 0,4 % hm. (0,5 % obj.)
  • Piva z jiných obilovin

Víno

Nápoj vzniklý kvašením čerstvých rozdrcených či nerozdrcených vinných hroznů nebo hroznového moštu.

Dělení vína dle suroviny:
  • Révové – vyrábí se vinné révy
  • Ovocné – vyrábí se zkvašením moštu nebo plodů ovoce – např. jablečné víno, rybízové víno atd.
  • Sladové – vyrábí se kvašením výluhu drceného sušeného pivovarského sladu pomocí sulfitových kvasinek
  • Medovina – vyrábí se kvašením roztoku medu, na výrobu 1000 l medoviny by mělo být použito 280 kg včelího medu
  • Bylinné – nápoj vyrobený z cukru zkvašeného s přídavkem vody a výluhu z bylin
Dle barvy se víno dělí:
  • Bílé víno – vyrobeno z bílých, červených, popř. i modrých hroznů, ale bez nakvášení
  • Růžové víno – vyrobeno z modrých hroznůkrátkým nakvášením, nebo ze směsi bílých, červených i modrých hroznů
  • Červené víno – vyrobeno pouze z modrých hroznů nakvášením ve speciálních kvasicích tancích za použití vyšší teploty
Dle obsahu cukru:
U vín:
  • Suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
  • Polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr
  • Polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr
  • Sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr – většinou jde o speciální vína určená pro dlouhé zrání s nižším obsahem alkoholu (7-11 %)
U sektů:
  • „brut nature“ „přírodně tvrdé“: méně než 3 g cukru / litr (po druhotném kvašení cukr nebyl dodán)
  • „extra brut“ „zvláště tvrdé“: 0–6 g cukru / litr
  • „brut“ „tvrdé“: obsah cukru nižší než 12 g cukru / litr
  • „extra sec“ („extra dry“) „zvláště suché“: 12–17 g cukru / litr
  • „sec“ „suché“: 17–32 g cukru / litr
  • „demi-sec“ „polosuché“: od 32–50 g cukru / litr
  • „doux“ „sladké“: více než 50 g cukru / litr
Dle třídy a druhu
  • Odrůdové víno (nebo jen “Víno”, dříve  tzv. “Stolní víno” – staré označení )– nejnižší kategorie (7-11 % obj. alkoholu), vyrobeno z neověřených hroznů z kterékoliv země EU
  • Jakostní víno – lze vyrábět pouze z moštových odrůd révy vinné
  • Víno s přívlastkem – přívlastkem může být “kabinetní”, “pozdní sběr”, “výběr z hroznů”, “slámové” apod.
  • Aromatizované víno (vinný aperitiv, vermut, hořké aromatizované víno) – nápoj aromatizovaný pomocí přírodních aromatických látek
  • Likérové víno – z hroznového moštu nebo z vína za přídavku destilátu
  • Dealkoholizované víno – nápoj z vína, u něhož byl snížen obsah alkoholu na 0,5 % obj. či méně
  • Perlivé víno – vyrábí se z hroznů a moštů, přetlak je vyvolaný přírodně nebo dosycený uměle
  • Šumivé víno – vyrobeno prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením z čerstvých vinných hroznů, hroznového moštu nebo vína

Tzv. tvrdý alkohol 

Sem patří destiláty, pálenky, lihoviny a likéry.

Samostatnou skupinu pak tvoří míchané nápoje neboli koktejly, které se nejčastěji míchají z destilátů a lihovin, nejsou ale výjimkami míchané nápoje i z vín, např. citronová bowle míchaná z bílého i červeného vína současně. Existují také míchané nápoje z piva.

Samostatným dělením je pak dělení podle příležitostí, kdy alkoholické nápoje pijeme:

Aperitivy se podávají asi čtvrt hodiny před jídlem, pro vyvolání větší chuti na jídlo a pro rozproudění konverzace.
Digestivy se podávají naopak po skončení jídla a jejich úkolem je zklidnění žaludku a podpora trávení.

V čem hledat rozdíly?

Rozdíly mezi alkoholickými nápoji jsou velmi markantní. Nejpodstatnějším rozdílem je právě obsah alkoholu v jednotlivých alkoholických nápojích a výchozí surovina.

Nejmenší obsah alkoholu mají všeobecně piva, nejčastěji mezi 4-5%.. Zajímavostí je tzv. nealkoholické pivo, což není pivo zcela bez alkoholu, ale v EU může být s alkoholem do 0,5%.

U vín se obsah alkoholu pohybuje obvykle kolem 12% – 15% alkoholu (norma je 8,5 – 15 %)
Lihoviny musí mít obsah alkoholu minimálně 15 %, u destilátů a likérů bývá většinou 40 %, u emulzních likérů kolem 20 %.

Rozdíly je dále možno hledat ve výrobě jednotlivých alkoholických nápojů.

Pivo nebo víno nebo tvrdý alkohol?

Tato otázka se velmi složitá a závisí na preferencích daného spotřebitele. Proto není možno na ni jednoznačně odpovědět.

Bílé nebo červené víno?

Kombinace vína a jídla je velmi důležitá:

  • bílá vína se obvykle podávají se světlým masem (ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry)
  • červená vína s tmavými pokrmy

Víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým polevám, zavařeninám, vajíčkům, červené víno k pokrmům nasáklým mořskou vodou.

Alergeny

Etanol může zvýšit pravděpodobnost vzniku anafylaktického šoku v reakci na jiné potraviny.

Dle studií nejčastěji alergii podobné reakce vyvolává červené víno, whisky a pivo. To je nejčastěji způsobováno obsahem těchto látek: histamin, kvasinky, siřičitany, aditiva a rostlinné alergeny (např. bílkoviny z použitých obilovin).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*