Bramboráky se dělají snad na celém území České republiky a těší se stále velké oblibě. V Orlických horách a přilehlém okolí se jim říká „křapáče“. Asi proto, že když se do dobře osmažené pochoutky kousne, vydá charakteristický zvuk, vzdáleně připomínající křápnutí.
Recept je jednoduchý – je ale potřeba nezapomenout na některá úskalí, která by nám mohla vynaložené úsilí zhatit. Jak tedy na křupající křapáče?
Suroviny pro 4 osoby
- 1 kg brambor
 - 200 g sádla
 - 120 g hladké mouky
 - 100 g anglické slaniny nebo špeku nakrájené na drobné kostičky
 - 5 stroužků česneku
 - 2 vejce velikost L
 - koření (pepř, majoránka)
 - sůl
 
Postup
- Nastrouháme syrové očištěné brambory, osolíme a necháme je, aby pustily vodu (okolo 30 minut), kterou následně slijeme.
 - Pokud byste vodu neslili, bramboráky by nedržely tvar a trhaly by se.
 - Následně k bramborám přidáme ostatní suroviny potřebné k přípravě těsta.
 - Zamícháme je a necháme asi 10 minut odstát, aby se chutě propojily.
(Pokud ještě nyní brambory pustí nějakou vodu, opatrně ji slijeme.) - Poté směs formujeme do kulatého tvaru. (Danův tip: skvěle funguje tvořítko na burgery.)
 - Mezitím si připravíme pánev, ve které rozpustíme sádlo.
 - Na sádle nešetřete – je potřeba, aby v něm bramboráky plavaly, jinak nebudou dobře a rovnoměrně propečené.
 - Po opečení osušte přebytečný tuk ubrouskem a servírujte.
 


Špatný recept-brambory nastrouhat a zalít horkým mlékem,jinak brambory zčernají !!!
Dobrý den, děkujeme za Vaše upozornění! Pěkný den.