Encyklopedie potravin: Vejce a vaječné výrobky

Skladujeme

Čerstvé vejce nemá žádnou specifickou vůni. Po snesení však může získat vlivem prostředí, ve kterém je skladováno, nežádoucí pachy. Vejce by proto neměla být skladována společně s otevřenými aromatickými potravinami.

Skladujeme vejce a vaječné výrobky

Doma bychom měli vejce skladovat v temnu, suchu a chladu při teplotě + 5 až + 8°C , ukládat ho vždy špičkou dolů, protože na tupé části jsou póry, kterými vejce přijímá kyslík. Důležité je také, aby teplota při skladování nekolísala. Kolísání teplot je u živočišných produktů dobrým základem pro nežádoucí množení bakterií, u vajec může navíc vlivem orosení docházet ke vzniku plísní. Neměli bychom také zapomenout, že skořápka se neomývá, neboť tím odstraníme ochrannou vrstvu a usnadníme tak přítomným bakteriím průnik přímo do vajíčka.

Lednice

Je však otázkou, zda jsou pro vejce opravdu vhodné přihrádky v postranní části lednice, kde
je vejce vystaveno velkému kolísání teplot, při kterém dochází k orosení, čímž vznikne živná půda pro růst plísní. Před uložením do lednice se doporučuje vejce přendat z papírového obalu do čisté plastové a uzavíratelné nádoby. Papírový obal je velkým zdrojem kontaminace jak nečistot, tak i nejrůznějších mikroorganismů. Měli bychom je skladovat spíše v horní části lednice.

Sklep

Ve spíži či sklepě se dají vejce skladovat, pokud je tam správná teplota.

V minulosti se vejce uchovávala pomocí nakládání a to buď do vápna, nebo vodního skla. Vodní sklo je křemičitan draselný nebo sodný. Ten ucpává vaječné póry a izoluje více vajec od sebe. Takto konzervovaná vejce vydrží až půl roku. Pro tento způsob uložení je však potřeba mít dostatečné zkušenosti, či se před tím, než se do toho pustíme, poradit s odborníkem.

Skladování hotových pokrmů z vajec

Uvařili jste omylem víc vajec, než jste dokázali sníst? Nic se neděje. Uvařená vejce ve skořápce můžete skladovat v chladničce při teplotě do +4 °C až šest dní. Skladujte je v horní části lednice, kde nedochází k tak častému kolísání teplot jako ve dvířkách.

Míchaná vejce pokud možno neschovávejte, usmažte si jich tak akorát. Pokud Vám zbyla po oslavě vajíčková pomazánka, uložte ji v plastové krabičce nebo skleněné misce přetažené potravinářskou fólií do lednice a druhý den spotřebujte.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.

Před konzumací se vždy podívejte, jak smažené vejce či pomazánka vypadá a pokud se nějakým způsobem změnil jejich vzhled, vůně či struktura, raději pokrm již nekonzumujte a zlikvidujte.

Rizika skladování vajec a vaječných výrobků

Rizika při přípravě a uchovávání

Vejce je nutné kvůli možné kontaminaci Salmonellami vždy dobře tepelně opracovat. Po každé manipulaci se syrovými  vejci je důležité si řádně omýt ruce mýdlem pod teplou tekoucí vodou. Pokrmy a potraviny obsahující vejce je nutné uchovávat v chladu bez kolísání teplot, aby nemohlo dojít k pomnožování bakterií.

Vejce mohou být na povrchu kontaminována bakteriemi a sporami plísní, proto je vhodné je uchovávat odděleně od ostatních potravin určených k přímé spotřebě.

0 thoughts on “Vejce a vaječné výrobky

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *