Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé!


Také jste se někdy vraceli ze zahraniční dovolené nadšeni místními specialitami s pevným rozhodnutím, že právě takhle budete odteď vařit i doma? Světová kuchyně nabízí spoustu inspirace a výběr jedlých suvenýrů je tou nelepší volbou. Vždy vám připomenou  dny strávené na dovolené . Navíc jimi potěšíte i svoje přátele, kteří jistě rádi ochutnají nějaké speciality.

Nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty jedlé

Chorvatsko: víno, rakije a čerstvé fíky

Jezdíte-li pravidelně do Chorvatska, jistě už máte vybranou svoji značku nejoblíbenějších vín. Náš tip je romantické městečko Vrbnik postavené na skalním útesu na severovýchodě největšího chorvatského ostrova Krk. V úzkých uličkách se ukrývají sklípky, kde můžete víno ochutnávat a pak si vybrat to nejlepší. Zkuste třeba Žlahtinu, místní odrůdu výborného bílého vína, kterou jinde neseženete.

Dalmácie si pak určitě dovezte proška – dezertní víno, které se vyrábí z hroznů, jež zůstávají na keřích až do zaschnutí.
A co teprve chorvatská rakije. Efektně působí lahve s tímto nápojem, které uvnitř ukrývají plody ovoce – nejčastěji malé hrušky, slívy nebo fíky. Chutná báječně, ale pozor na ni – rychle stoupá do hlavy. Čistá pálenka, která se vyrábí destilací zkvašeného ovoce, mívá totiž i 60 % alkoholu.

A když je zmínka o fících, i ty čerstvé z tržiště se můžou stát vítaným suvenýrem. Když je dáte do termosky na jídlo, vydrží v perfektním stavu i delší cestu domů. Můžete koupit i skvělé sušené fíky, jejich chuť ničím nepřipomíná tu mdlou, kterou znáte z našich obchodů. Radost udělá i fíková marmeláda a tipem na levný suvenýr jsou dárková balení mořské soli.

Itálie: citrony, těstoviny a prosciutto

Při cestách do Itálie cestujte, pokud možno, opravdu nalehko a kufr si ponechte připravený na všechny ty úžasné laskominy, které si povezete zpátky.
Vydáte-li se třeba do Kampánie, do oblasti Sorrentského poloostrova, odkud je blízko do Neapole, Pompejí nebo na Capri, nejspíš vás překvapí gigantické citrony, které tu rostou na stromech a prodávají se na zdejších tržištích. Limone di Sorrento je dokonce jejich chráněné zeměpisné označení EU. Musí přitom vážit víc než 85 g. Přivezte si pár čerstvých kousků a třeba i malé lahvičky limoncella – skvělého likéru, který se vyrábí z tvrdé kůry těchto citronů.

Vaší pozornosti jistě neujdou ani četné obchůdky s těstovinami, které nabízejí i dárková balení roztodivných druhů. Pro kamaráda cyklistu tu koupíte třeba těstoviny ve tvaru jízdních kol, pro zamilované srdíčka…

Báječné jsou i místní salámy a hlavně úžasné prosciutto – sušená vepřová šunka. Maso se nejprve nakládá na několik týdnů až měsíců do soli a koření a pak se zase několik měsíců až let suší zavěšené na hácích na dobře větraném místě. Prosciutto i salámy jsou trvanlivé a dobře přečkají i cestu letadlem nebo autem.  

Řecko: olivový olej, feta a med

Možná právě z Řecka se nejčastěji vracíme s nadšením a rozhodnutím začít se stravovat tak jednoduše a přitom úžasně, jako to dovedou jen Řekové.
„Přistáli jsme lodí na opuštěném ostrůvku, kde stála jediná malinká restaurace s několika dřevěnými stoly a lavicemi venku. Rozumovali jsme, jak tady asi probíhá zásobování, když ke břehu dorazila rybářská loďka se sítěmi plnými ryb. Za chvíli měl každý z nás na talíři porci mečouna, doplněného jen pár listy hlávkového salátu, úžasně voňavými cherry rajčátky a olivami. K tomu jen čerstvá tmavá bagetka a na dochucení olivový olej. Lepší jídlo jsem snad v životě nejedla,“ vzpomíná Alena z Prahy na loňský výlet na Chalkidiki.

Právě tady objevila i jedinečnost pravé řecké fety. Tenhle báječný sýr vyrobený z čerstvého ovčího a kozího mléka místní rádi využívají nejen do salátů, ale i v teplé kuchyni. I když už se dá koupit i u nás, není nad to přivézt si originál.  

A ještě jednu novinku se tu Alena naučila – a sice doplňovat pravý řecký jogurt medem. Určitě stojí za to si ho právě z Řecka přivézt – vynikající je třeba tymiánový nebo piniový.

Francie: sýry, sýry a zase jenom sýry

Věděli jste, že ve Francii se vyrábí až 400 druhů sýrů? Francouzi považují sýry za svůj národní poklad, a určitě právem. Sýry se tu těší mimořádné oblibě a výrobci jim věnují maximální péči.
Jednotlivé druhy zrají ve speciálních sklepech, kde se udržuje optimální teplota a vlhkost, některé se zasypávají popelem, nebo se omývají pálenkou, vínem či slanou vodou. Zkuste ochutnat aspoň některé…

Známý je například Roquefort, polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř. Vyrábí se v oblasti vápencového pohoří Combalou, které je vhodným místem pro chov ovcí z plemene Lacaune. Právě Roquefort získal jako jeden z prvních francouzských sýrů v roce 1925 označení A.O.C. (Appelation d’Origine Contrôlée, tedy kontrolované označení původu), jež je ochrannou známkou a přesvědčivou pečetí kvality.

Úžasný je i Brie, který existuje v mnoha různých variantách. Můžete ho doplnit jen čerstvými kuličkami hroznů, anebo lehčím červeným vínem. Perfektně se hodí i pro zapékání nebo smažení.

A jestliže zavítáte na Korsiku, nenechte si uniknout jemný roztíratelný syrovátkový sýr Broccia, který dobře chutná i dětem.

Mezi tradiční suvenýry, které si lze z Francie přivézt, patří i dijónská hořčice, med z Provence, stejně jako pravé provensálské koření, nebo francouzské víno.

Turecko: koření, sladkosti a čaje

Navštívit turecké tržiště je pro Evropana nezapomenutelný zážitek a velká atrakce. Právě tady nakoupíte to nejlepší koření.
Oblíbená je hlavně pul biber – paprika, jíž existují desítky druhů od té nejsladší po tu nejostřejší.
Nakupte si do zásoby i oregáno, kterému se přezdívá „potěšení z hor“.
Zajímavý je i sumac – má kyselou chuť, proto se používá například k ochucování salátů místo octa nebo citronu.

Na své si v Turecku přijdou i všichni milovníci oříšků, rozinek a sladkostí. Mezi tradiční pochoutky, které stojí za to ochutnat, patří baklava. Tenké těsto je v několika vrstvách prokládané náplní z vlašských ořechů a na závěr velkoryse prolité karamelem nebo jen cukrovým sirupem.
Helva zase připomíná turecký med. Základem jsou sezamová semínka s cukrem a medem, doplněná oříšky a třeba čokoládou.

Perfektní dárek pro všechny mlsaly je pak lokum – bonbony připomínající trochu žužu nebo marshmallow. Připravují se ze směsi cukru a škrobu, které se svaří ve vodě. Často se ochucují třeba růžovou vodou nebo ovocnými sirupy a zdobí oříšky a mandlemi. Ve stáncích i v obchodech se prodávají v nazdobených papírových krabičkách.

Z Turecka si určitě přivezte i kvalitní čaje. Kromě tradičních černých druhů jsou velmi chutné i zdejší ovocné varianty vyráběné hlavně z pomerančů nebo jablek.

Voňavý dárek do svíčkové

Některé jedlé suvenýry můžete pořídit i zadarmo. Na středomořském pobřeží najdete divoce rostoucí keře vavřínu – bobkového listu. Natrhejte jich hromádku a pak je doma rozdělte do malých sáčků a podarujte kamarády. Voní úžasně a dokonale dochutí třeba svíčkovou. Stejně tak udělá radost i pár svázaných větviček rozmarýnu. Jen to s množstvím nepřežeňte, abyste nepopudili případnou celní kontrolu. Jiné přírodniny raději nevozte – pryč je doba, kdy mušličky a kamínky celníkům nevadily… Dnes za ně můžete dostat tučnou pokutu.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*