Gastrozážitky z dovolené obohatí rodinný jídelníček


Cestování do exotických končin s sebou přináší i spoustu zajímavých kulinářských zážitků. Zkuste si hned na místě zjistit a zaznamenat nové recepty, nakupte potřebné ingredience a překvapte po návratu rodinu či přátele originální gastronomickou pochoutkou. Krásnou dovolenou si tak můžete připomínat ještě dlouho po návratu.

Gastrozážitky z dovolené

Ochutnávání regionální kuchyně patří k příjemným součástem poznávání nových míst. Byla by škoda spokojit se jen se vzpomínkami na úžasné pokrmy, které jsme ochutnali při svých cestách. Většinu z nich si totiž můžeme připravit i ve své kuchyni – jen je třeba ještě hned na místě vyzpovídat domorodé kuchaře, zjistit správné postupy i případné finty, a nakoupit potřebné suroviny, které bychom třeba doma jen těžko sháněli…
Nové kombinace chutí obohatí možná už trochu nudný rodinný jídelníček, navíc si při jejich konzumaci ještě lépe vybavíte svoje dovolenkové zážitky.

Hra pro inspiraci

Schválně, zahrajte si s námi “hru”…

Zavřete oči a vybavte si místo, kde a na čem jste si o dovolené nejvíce pochutnali. Určitě vám přitom vytanou na mysli i další detaily, které máte s těmito vzpomínkami spojené.

Třeba – kde se nacházela restaurace, jak byl prostřený stůl, kdo s vámi u něho seděl, o čem jste si povídali… Možná vás to přiměje najít v počítači fotky z té doby, které jste si už dlouho neprohlíželi, a na nichž objevíte ještě spoustu zajímavých detailů.

A pak si uspořádejte hostinu v duchu té dovolenkové.

Kuchyně v zahraničí – jedinečné vzpomínky na gastrozážitky:

Klára: vzpomínka na Reykjavik

,,Před rokem jsem podnikla svoji vysněnou cestu na Island – vulkanický ostrov v Atlantském oceánu, ležící nedaleko polárního kruhu.
Čekala jsem krásnou přírodu, ale vše ještě předčilo mé očekávání – dodnes mám před očima všechny ty sopky, lávová pole, divoké vodopády, volně se pasoucí koně, osamělé ovce v horách…
Poslední den zájezdu jsme ale strávili v hlavním městě Reykjavíku. Průvodce nás zavedl do nenápadné hospůdky v přístavu, kde jsem ochutnala nejlepší špíz svého života. “

Islandský špíz s lososem

Islandský špíz s lososem

Zdravá, odlehčená varianta masových špízů s lososem chutná dětem i dospělým. Použijte co nejkvalitnější rybu a pak už nebudete muset...

Recept - suroviny a postup

Petr: snídáme po italsku

,,V polovině května jsme odjeli se ženou na naši předsvatební cestu na Sicílii. Pronajali jsme si apartmá na okraji Taorminy v domku na skále s výhledem na moře.

Na zahradě tu visely obří citrony, pomeranče a mandarinky. Každé ráno jsme zahajovali snídani velkým talířem ovoce a nápojem smoothie, které nám přinesl usměvavý Giuseppe, majitel penzionu.

Následovaly křupavé croissanty a skvělá italská káva. Tahle snídaně nám tak zachutnala, že jsme po návratu domů zcela změnili své zaběhnuté rituály (jogurt, chleba, kakao…) a snídáme po italsku.”

Okurkové smoothie s mátou

Okurkové smoothie s mátou

Osvěžující okurka je plná zdravé vlákniny a chlorofylu, zelený čaj dodá energii díky teinu a ovoce smoothie přirozeně osladí. Toto...

Recept - suroviny a postup

Tomáš: sýrová delikatesa z Norska

,,Předloni jsem byl na brigádě ve středním Norsku, v oblasti Murudalen. Pracoval jsem na farmě, kde jsem se staral o dobytek a pomáhal majitelům s výrobou sýrů, které dodávali do místního obchodu.

Tady jsem si oblíbil i místní tradiční hnědý sýr Brunost. Prodává se buď v celku ve čtvrtkilovém nebo půlkilovém balení, nebo nakrájený na plátky. Má jedinečnou nasládlou chuť a konzistenci, díky níž se jen rozplyne na jazyku.

Norové ho jedí v kombinaci s brusinkovým džemem. Zní to možná zvláštně, ale je to vynikající pochoutka. Kdykoli teď jede někdo z mých známých do Norska, dávám mu tenhle tip.”

Topinky se sýrem Brunost s brusinkami

Topinky se sýrem Brunost s brusinkami

Výrazná chuť sýru kontrastuje se sladkokyselými brusinkami. Až tento toust ochutnáte, tuto kombinaci si zamilujeme. Tradiční karamelový...

Recept - suroviny a postup

Třídění odpadu

Při přípravě každého jídla vzniká různý druh odpadu. Nezapomeňte proto 
třídit odpad, tím umožňujete jeho recyklaci a šetříme přírodu a přírodní zdroje.

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*