Mořské plody – úvod

Mořské plody jsou pro nás spíše vzácností, nepatří do našeho denního jídelníčku. Konzumujeme je zejména na dovolené v přímořských letoviscích nebo při slavnostních příležitostech. Právě tyto události mohou být impulsem k častější konzumaci mořských živočichů i ve všedních dnech. Nabídka mořských plodů se v posledních letech stále zvyšuje, takže není problém si mořské plody zakoupit a pokrm si doma kulinářsky připravit.

 

 

Mořské plody a jejich vliv na zdraví

Mořské plody, stejně jako mořské ryby, jsou výtečným zdrojem omega-3 (n-3) polynenasycených mastných kyselin. Vedle pozitivního zastoupení „dobrých“ tuků obsahují mořské plody také cholesterol, nejvíce ho obsahují krevety. Jeho množství však u většiny druhů není příliš vysoké, proto jsou mořské plody výhodné potraviny při prevenci  i léčbě srdečně cévních onemocnění. Z vitaminů obsažených v mořských plodech vynikají vitamín E, D, A a vitaminy řady B. Složení minerálních a stopových prvků je obdobné jako u ryb. Ve spojitosti s mořskými plody nesmíme zapomenout zdůraznit vysoký obsah jódu -  nezbytné minerální látky pro štítnou žlázu a selenu – důležitého antioxidantu.

Množství jednotlivých mikronutrientů je závislé na druhu živočicha, jeho stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije.

Mořské plody jsou díky nutričnímu složení vítanou složkou našeho jídelníčku. Ještě před několika lety byly mořské plody spíše vzácné a exotické. V současné době je prodej rozšířen a není problém je zakoupit, jejich konzumace je však stále nízká.

Tipy a triky mořských plodů

Čerstvé nezkažené mušle jsou vždy pevně uzavřené, po uvaření se zase všechny musí otevřít. Mušle, která zůstala uzavřená, se nesmí jíst, musí se vyhodit.

Čím déle budete vařit humra, tím bude jeho maso tvrdší, stačí několik minut, dle jeho váhy.

Mušle snesou velmi silně okořeněnou várku, kromě koření přidejte víno, nebo pivo.

U krevet si  napřed odstraníme ocásek, pak hlavu a nakonec sloupneme krunýř, pod kterým se skrývá maso.

Hlavonožce vařte vždy bez soli, jinak ztvrdne.

Ze zbylých krunýřů a klepet humrů lze ještě udělat humří polévku nebo máslo.  

 

Mořské plody a rizika jejich užívání

I přesto, že mořské plody mají pro tělo řadu příznivých účinků, je třeba je konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko alimentární otravy či infekce. Zdravotní riziko je vyšší zejména ze syrových mořských plodů, vliv má také transport k zákazníkovi a uskladnění.

Mořské plody mohou obsahovat nebezpečné bakterie a viry, a to zejména v případě, že jsou získávány z pobřežních lokalit v blízkosti velkých městských aglomerací s kontaminovanou mořskou vodou. Zejména měkkýši (ústřice, slávky, srdcovky) díky svému způsobu získávání potravy (filtraci vody) jsou schopni v sobě koncertovat patogenní bakterie či viry. Proto tyto mořské plody konzumujeme po náležité tepelné úpravě (syrové ústřice konzumujeme pouze ze skutečně prověřených zdrojů) a při manipulaci s nimi (transport, skladování i zpracování) postupujeme jako se syrovým masem.

Rostoucí kontaminace moří – ropné havárie či zatížení průmyslovým odpadem, zvyšují koncentraci škodlivých látek ve všech mořských živočiších.

Některé druhy mořských živočichů v sobě obsahují větší množství těžkých kovů jako je arzen, rtuť a kadmium. Tyto kovy jsou nebezpečné pro zdraví člověka pouze v případě nedostatečného tepelného zpracování.

Přesto, že jsou mořští živočichové, především ryby, v těhotenství důležité, jsou tu i určitá rizika. Mořské ryby obsahují rtuť. Rtuť je toxický kov, který může vážně poškodit nervový systém. To je důvod, proč by těhotné ženy a malé děti měly konzumovat mořské plody v rozumném množství. V případě těhotných žen je konzumace na jejich zvážení, nicméně výživově mnohem výhodnější a bezpečnější je konzumace ryb - sladkovodních i mořských a to ideálně 2x týdně. Děti do 3 let by mořské plody dostávat neměly, oproti tomu ryby mají dostávat též pravidelně - mořské i sladkovodní. Vždy je však nezbytná tepelná úprava.

Druhy a rozdělení mořských plodů

Čerstvé mořské plody

Mořské plody je nejlepší zkonzumovat v den, kdy jsme je koupili. V ledničce s teplotou do + 5°C by nám však mohly vydržet zdravotně nezávadné až 2 dny.

Mražené mořské plody

Vždy se řiďte pokyny na obalu, jelikož trvanlivost závisí na druhu mořských plodů. Zmražené mořské plody lze však skladovat až 1 rok.

Je však nutné si uvědomit, že je rozdíl, zamrazíme-li si mořské plody sami doma nebo je zakoupíme v obchodě. Výrobce totiž používá obvykle k zmražení tzv. šokovou metodu (prudké zmražení ryby v celé vrstvě masa), při níž nedojde k poškození buněk. Tohoto doma nejsme schopni, a proto trvanlivost doma zmražených mořských plodů bývá menší a to 3- 4 měsíce.

Sušené mořské řasy

Trvanlivost sušených mořských řas je až 18 měsíců.

Konzervované mořské plody

Vždy se řiďte datem minimální trvanlivosti, které je vždy uvedeno na obalu. Obvykle lze konzervy skladovat až 3 roky. Po otevření je však nutno spotřebovat do 24 hodin.

0 komentářů u „Mořské plody

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *