Meruňky na energii i krásnou pleť


Meruňky obsahují takové množství zdravých látek, že se jim i říká ovoce zdraví. Užijte si je čerstvé i sušené! Stačí tři meruňky denně, abyste měli více energie a krásnější pleť. merunky

Pro zdraví

Oranžová barva je daná beta-karotenem, tento antioxidant působí preventivně proti nádorům a v těle si z něj vyrábí vitamín A. Díky vitamínu B5 a křemíku jsou také skvělé pro pleť, vitamín B3 zase pomáhá bojovat proti únavě a dodává energii. Obsahuje také vlákninu, která pomáhá při hubnutí a pro zdraví zažívacího systému. Jako přírodní antidepresivum zlepšuje náladu, zvyšuje pozornost a funkce mozku. Navíc snižuje vysoký cholesterol. Doporučují se také proti chudokrevnosti. Jako výrazně zásaditá potravina se podílí na alkalizaci organismu a je tedy vhodná při stresu, nezdravému životnímu stylu nebo celkově jako prevence civilizačních nemocí. Je to také tradiční lék proti nechutenství: stačí sníst dvě meruňky před obědem a večeří po dobu deseti dní, chuť k jídlu se pak vrátí.

Počkejte alespoň hodinu, než se po meruňkách napijete.

V kuchyni

Vybírejte ovoce, které má co nejtmavší barvu a na stisk malinko povolí, ale není kašovité. Hnědé skvrnky, které se nerozmáznou, nejsou hniloba, jen otlačení z převozu, které nevadí.

Před vypeckováním meruňku jemně poválejte v dlani, snadněji pak vyjmete pecku. Nezralé meruňky uložte do papírového sáčku se dvěma jablky – jablka totiž uvolňují etylén, který dozrávání urychluje. Zralé meruňky buď rychle snězte, nebo uložte do ledničky, kde vydrží až týden.

Kombinovat je můžete se sladkým, hlavně s těžkými chutěmi čokolády nebo karamelu. Osvěžující budou se zakysanou smetanou. Koření, které se k meruňkám hodí, je hřebíček, vanilka, máta nebo badyán. Můžete je použít pro netradiční zavařeninu nebo pro zvýraznění chuti v dezertech. Osladit je můžete i medem.

Meruňky si můžete také ogrilovat, chutnají dobře do salátů, k masům nebo jen tak. 

Kuře na meruňkách

  • 500 g kuřecích prsou, na kousky
  • 8 velkých meruněk
  • 2 cibule, na proužky
  • 1 šálek vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 3 velké lžíce meruňkového džemu
  • olivový olej
  • pepř, sůl

Osmahněme cibuli na olivovém oleji, přidáme kuřecí a necháme zhnědnout po obou stranách. Přilejte vývar a promíchejte. Meruňky rozmixujte na pyré, přidejte ke kuřecímu a nechte minutu provařit. Sundejte z ohně, vmíchejte džem, pepř a podávejte s rýží nebo velkým salátem

merunky-knedliky (1) 

Bleskové meruňkové knedlíky

  • 1 kostka polotučného tvarohu
  • 1 celé vejce
  • 150g polohrubé mouky,
  • 50g sójové mouky (pro vláčnější těsto, možno nahradit obyčejnou)
  • 16 meruněk, vypeckovaných

Meruňky rozkrojíme a vypeckujeme.  Z tvarohu, vejce a mouky vypracujeme vláčné těsto, do něj balíme půlky meruněk. Vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou, podáváme se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem, strouhanými ořechy a roztaveným máslem. Podáváme s rozpuštěným máslem, cukrem a strouhaným tvarohem, a vůbec není špatné přihodit hrst nasucho opražených mandlových plátků.
Tyto knedlíky se dají připravit do zásoby a zamrazit.

Meruňky ve sněhu

  • 4 meruňky
  • 4 bílky
  • 150 g cukru
  • 3 lžíce mandlí

Meruňky ponořte do vroucí vody a zbavte slupky, pokrájejte na polovinu. Z bílku vyšlehejte sníh a postupně přidávejte cukr. Poloviny meruněk poskládejte do keramických mističek, překryjte sněhem, posypte cukrem a mandlemi a dejte zapéct do vyhřáté trouby, 15 minut při teplotě 200°C nebo až budou zlaté.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*