Rizika

Rizika skladování ryb

Při manipulaci se syrovými rybami musíme dbát stejných zásad jako při manipulaci se syrovým masem nebo syrovými vejci. Tyto suroviny mohou obsahovat patogenní baktérie.

Při výrobě sushi nebo tataráku z ryb je potřeba používat prvotřídní surovinu nikoli jen z pohledu kvality, ale i zdravotní nezávadnosti. Vždy tedy používáme suroviny čerstvé, u ryb uzených (např. losos) je nutné vždy striktně dodržet datum spotřeby.

Rizika aneb na co si dát pozor

Potřebujete–li zmrazit chlazenou rybu, zmrazujte jí v malých množstvích (jeden, maximálně dva filety pohromadě). Rybu vložte do mikrotenového sáčku určeného pro zmrazování a vytlačte z něho veškerý vzduch. Uložte ho do nejchladnějšího místa mrazáku a uchovejte co nejkratší dobu.

Ryby rozmrazujte šetrným způsobem v chlazeném prostoru, nejlépe tedy v ledničce. Není vhodné je rozmrazovat při pokojové teplotě, ve vodě nebo v mikrovlnné troubě. Jednou rozmrazenou rybu již znovu nezmrazujeme!

Chlazené ryby musí být uloženy v chladničce odděleně od ostatních potravin. Je to nejen z důvodu, že obsahují velké množství baktérií a mohly by kontaminovat jiné potraviny, např. ty, které jsou určeny k přímé spotřebě, ale i proto, že ryby mají specifickou vůni, kterou by mohly ostatní potraviny načichnout. Ryby uchovávejte v nejchladnějším místě lednice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*