Vliv na zdraví

Pečivo

Pečivo a vliv na zdraví

Nejvíce vlákniny je v takzvaných celozrnných pečivech, tedy v tom pečivu, pro jehož přípravu se používá celé zrno. Neodstraňují se otruby, tedy obaly zrna a právě v těch obalech je největší množství vlákniny.

Celozrnné pečivo má nízký glykemický index (GI). Pomáhá tak omezovat chuť k jídlu tím, že vytváří pocit plnosti na delší dobu po jídle, což je ideální pro regulaci váhy. Je to dáno tím, že potraviny s nízkým GI uvolňují pomaleji sacharidy, což pomáhá zabránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru.

Je jedno, zda se jedná o celozrnné žitné nebo pšeničné pečivo.

Jak vláknina působí

Snížení hladiny cholesterolu – vláknina brzy po požití, už v žaludku, nabobtná a obalí potravu. Omezí se tak rychlost a množství vstřebávaných tuků a tedy i vstřebávání cholesterolu.

Prevence cukrovky – podobně jako s tuky je to i s cukry. Z potravy, která obsahuje vlákninu, se cukr uvolňuje do krve jen pomalu a pozvolna. Organismus je tak ušetřen „nájezdů“ cukru jako se děje po konzumaci potravin bez vlákniny (např. čokolády, sladkostí, pokrmů rychlého občerstvení.). Šetříme si tak trávicí trakt a pomáháme tak předejít vzniku cukrovky.

Prevence rakoviny střev – vláknina urychluje průchod potravy střevy a spolu s vodou absorbuje toxické látky a tím zkracuje čas, po který jsou ve styku se střevní stěnou. Navíc je vláknina ve střevech zpracovávána užitečnými bakteriemi, které produkují látky prospěšné pro buňky střeva, které jsou pak odolnější vůči nádorům.

Prevence zácpy – vláknina vstřebáním vody změkčuje a zvětšuje objem obsahu střev, čímž zmírňuje zácpu.

Obsah živin v celozrnné mouce

  • Bílkoviny 14,2 %
  • Sacharidy 67,2 %
  • Vláknina 12,6 %
  • Vitamín B6 20,5 %
  • Vitamín E 7,5 %

Obsah minerálů v celozrnné mouce

  • Zinek 29 mg/kg
  • Měď 4 mg/kg
  • Železo 35 mg/kg
  • Mangan 30,5 mg/kg
  • Selen 0,04 mg/kg
  • Fosfor 3,8 mg/kg