Druhy a rozdělení ovoce
Ovoce rozdělujeme dle následujícího:
Podle doby sklizně na:
- Zimní
- Podzimní
- Letní
Ovoce mírného pásma
Jádrové ovoce
Jablka, hrušky, kdoule, jeřabiny, aronie, a jiné.
Jablka
Jedná se o plody jabloně. Je to ovoce typické pro naše zeměpisné pásmo. Vyrábí se z nich kompoty, džemy, džusy, mošty a používají se jako aroma do dalších jídel. Jablka jsou vhodná pro skladování. Obsahují vitaminy C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin.
Čeleď jablkovitých
Hrušky
Jsou plody hrušně. Hrušky se podle doby sklizně dělí na zimní, podzimní a letní. Mají poměrně nízký obsah vitamínu C, ale významné je množství vitaminu B.
Kdoule
Plody jsou kulovité až podlouhlé malvice žluté barvy, které se podobají jablkům. Kdoule obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, zinek, draslík, železo, vápník pektiny, silice.
Jeřabiny
Její plody jsou velmi bohaté na vitamin C, obsahují organické kyseliny, cukry, třísloviny.
Mišpule
Vplodech jsou obsaženy vitaminy C, B2, minerály jako je draslík, sodík, hořčík, vápník.
Peckové ovoce
Švestky a slívy, meruňky, broskve a nektarinky, třešně a višně a jiné.
Švestky a slívy
Švestky
Obsahují minerální látky draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník, ale také vitaminy skupiny B, vitamin H a E.
Slívy
Obsahují pektin, draslík, vlákninu, kvercetin, kyselinu chlorogenovou, sorbitol (alkoholický cukr).
Meruňky
Obsahují velké množství betakarotenu, dužina obsahuje vitaminy A, B, a C, a také minerální látky především železo.
Broskve a nektarinky
Plod broskve obsahuje až 88% vody, až 9% cukru. Dále obsahuje minerály jako je draslík, vápník, železo, zinek, sodík, hořčík, ale také vitaminy B3, C a provitamin A.
Nektarinky obsahují vysoké množství vitaminu C, dále vitamin A, minerální látky draslík, sodík, vápník.
Třešně a višně
Plody třešně obsahují vitamin A, betakaroten, vitamin B, E, cukry; tmavší plody obsahují větší množství minerálních látek: železo, jod, draslík, hořčík, zinek, vápník aj. Dužina je tvořena více než 80% vody-
Plody višně obsahují vitamin A, C, B2, draslík, hořčík, jód, železo.
Bobulové ovoce
Rybíz (červený a černý)
Plody obsahují až 77% vody, jsou bohaté na vitamin C, dále minerální látky jako vápník, zinek, hořčík.
Angrešt
Plody obsahují méně než 10% cukru, především fruktózu, obsahují vitamin C, E, částečně vitaminy skupiny B, jsou bohaté na minerální látky: draslík, mangan, zinek, fosfor, karoten, železo, křemík. Z organických kyselin je to kyselina citronová, šťavelová, jablečná a vinná. Slupka je bohatá na nenasycené kyseliny.
Maliny
Maliny obsahují okolo 13% jednoduchých cukrů, minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík), velké množství vitaminu C, vitamin A, vitamín P, karoten, vitaminy skupiny B, organické kyseliny (jablečnou, vinnou, citrónovou, mravenčí), salicylovou, glykosidy.
Ostružiny
Ostružiny jsou zdrojem vitaminu C, K, jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidant, minerální látky fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník mnohé z vitaminů skupiny B.
Jahody
Obsah vody v jahodách se pohybuje mezi 80 až 90%. Obsahují vysoký podíl vitaminu C. Jsou zdrojem vysokého obsahu vitaminů A a organických kyselin (jablečná, citrónová, chininová, šťavelová).
Hrozny
Bobule hroznového vína jsou bohaté na vitamin C, vitaminy skupiny B s výjimkou B12, draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, bor, sodík. Dále obsahují jednoduché bílkoviny, aminokyseliny, pektiny a cukry. Vinná réva je rovněž výborným zdrojem antioxidantů, v plodech se nachází flavonoidy.
Borůvky
Borůvky obsahují vysokým obsah vitaminu C, dále provitamin A, vitaminy skupiny B, beta karoten, tanin, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, mangan), antokyany (odpovídají za hezkou barvu ovoce).
Klikva
Klikva je velkým zdrojem vitaminů C, A, B1, B2 a B6 a minerálních látek, organických kyselin, obsahuje karotenoidy.
Moruše
Plody moruší jsou velmi podobné ostružinám. Obsahují vitaminy A, C, E, B, minerální látky, kyselinu listovou, jsou bohaté na železo.
Skořápkové ovoce – vlašské ořechy, lískové ořechy, jedlé kaštany a jiné.
Vlašské ořechy
Obsahují až 70% tuků obsahujících zejména zdravé nenasycené mastné kyseliny, (převážně omega 3 kyselinu), jsou bohaté na vitaminy E, B1, B6. Obsahují minerální látky hořčík měď, fosfor, draslík, zinek, kyselinu listovou.
Lískové ořechy
Jsou velmi bohaté na vitamin B3, B6, na kyselinu listovou, vitamin E, fosfor. Obsahují až 62% tuků. Nemají téměř žádné sacharidy.
Jedlé kaštany
Jedlé kaštany obsahují vitaminy A, B1, B2, B5, B6, minerální látky – kalcium, fosfor, draslík, síru, magnezium, železo, obsahují také hodně škrobu, cukru a bílkovin. Jí se po uvaření či pečení a jsou bezlepkové. Po rozemletí se přidávají do zvěřinových paštik.
Ovoce tropů a subtropů
Jižní, exotické ovoce- citrusové ovoce, banány, ananas, kiwi, avokádo a jiné.