Zajímavosti

Proč jíst brambory?

Brambory obsahují širokou paletu minerálních látek jako např. draslík, fosfor, hořčík, vápník. K čemu jsou tyto látky důležité? Například pro srdce a cévní systém, zdravé kosti, v neposlední řadě také pro kůži, vlasy, nehty a pevné nervy.

Dále ze skupiny vitamínu B obsahují B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B6 pyridoxin. I přesto, že brambory nepatří mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, jsou jeho významným zdrojem a to z důvodu jejich časté konzumace. I přes nižší množství vlákniny jsou brambory jejím významným zdrojem.

Brambory jsou známé svou poměrně nízkou kalorickou hodnotou, neobsahují téměř žádné tuky, přitom jsou bohaté na živiny, které jsou pro naše tělo zdrojem energie.  Nutriční hodnota bramborových bílkovin je vysoká a blíží se hodnotě živočišných bílkovin. Brambory také obsahují esenciální aminokyseliny, zvláště lysin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*