Podle čeho vybírat

Alkoholické nápoje dle druhu

Alkoholické nápoje se dělí na pivo, víno a tvrdý alkohol.

Alkoholické nápoje dle % alkoholu

  • Nejmenší obsah alkoholu mají všeobecně piva, nejčastěji mezi 4-5%.
  • U vín se obsah alkoholu pohybuje obvykle kolem 12% – 15% alkoholu (norma je 8,5 – 15 %)
  • Lihoviny musí mít obsah alkoholu minimálně 15 %, u destilátů a likérů bývá většinou 40 %, u emulzních likérů kolem 20 %.

Alkoholické nápoje dle trvanlivosti

Pivo

Trvanlivost piva je závislá na použitém technologickém postupu výroby a obsahu alkoholu.

  • Nepasterovaná piva – jedná se spíše o novinku malých restauračních zařízení, která pivo podávají přímo ve své restauraci, trvanlivost je značně omezená a to na dobu několika dní až týdnů
  • Pasterovaná piva – trvanlivost i více než rok

Víno

Trvanlivost vína můžeme pouze odhadovat.

  • Mladá vína – jedná se o víno nového ročníku (např. svatomartinské víno) – tyto vína se doporučuje vypít do Velikonoc.
  • Dnes se většina vín vyrábí k okamžité spotřebě a ne k archivaci. Ideální doba je 1- 3 roky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*