Alkoholické nápoje dle druhu
Alkoholické nápoje se dělí na pivo, víno a tvrdý alkohol.
Alkoholické nápoje dle % alkoholu
- Nejmenší obsah alkoholu mají všeobecně piva, nejčastěji mezi 4-5%.
- U vín se obsah alkoholu pohybuje obvykle kolem 12% – 15% alkoholu (norma je 8,5 – 15 %)
- Lihoviny musí mít obsah alkoholu minimálně 15 %, u destilátů a likérů bývá většinou 40 %, u emulzních likérů kolem 20 %.
Alkoholické nápoje dle trvanlivosti
Pivo
Trvanlivost piva je závislá na použitém technologickém postupu výroby a obsahu alkoholu.
- Nepasterovaná piva – jedná se spíše o novinku malých restauračních zařízení, která pivo podávají přímo ve své restauraci, trvanlivost je značně omezená a to na dobu několika dní až týdnů
- Pasterovaná piva – trvanlivost i více než rok
Víno
Trvanlivost vína můžeme pouze odhadovat.
- Mladá vína – jedná se o víno nového ročníku (např. svatomartinské víno) – tyto vína se doporučuje vypít do Velikonoc.
- Dnes se většina vín vyrábí k okamžité spotřebě a ne k archivaci. Ideální doba je 1- 3 roky.