Duel o nejlepší rizoto blogerek

Tato jaro bude v duelu blogerek patřit rizotu. Vybrali jsme pro vás dva recepty: Arroz caldoso s kuřecím masem připravila blogerka Pavla, citrónové rizoto s hráškem a krevetami připravila Barbora. Které rizoto to u vás vyhraje?

Arroz caldoso s kuřecím masem

Arroz caldoso je typ španělského rýžového jídla podobný rizotu. Obsahuje ale více tekutiny, někdy může připomínat až hustou polévku. Krásně zasytí a dle použitých ingrediencí i zahřeje. Typicky se arroz caldoso připravuje s mořskými plody, ale já zvolila verzi jednodušší - kuřecí, z běžných surovin. 

Arroz caldoso s kuřecím masem

Suroviny

  • 250 g kuřecího masa, pokrájeného na kousky
  • 150 g krátkozrnné rýže
  • 100 g pokrájeného rajčete, čerstvého nebo nakládaného z plechu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku, pokrájeného na drobno
  • 1/2 středně velké červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1/2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
  • ½ lžičky kurkumy
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Rozehřejeme dvě lžíce oleje a na něm do sklovata osmahneme cibuli s česnekem.
  2. Přidáme papriku a rajče, minutku mícháme.
  3. Přidáme maso a lžíci oleje a za průběžného míchání necháme maso zatáhnout ze všech stran.
  4. Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme kurkumu.
  5. Necháme 10 minut vařit na středně silném ohni, poté dalších zhruba 10 minut dojít na slabém ohni. Před koncem vaření případně dosolíme a můžeme přidat další trošku vývaru nebo vody, dle našich preferencí.
  6. Jakmile je rýže měkká, ale stále si ještě drží formu, můžeme podávat.

Blogerka z webu dify.cz

Citrónové rizoto s hráškem a krevetami

Tak jako jiné děti chodí v supermarketu škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná. 

 

Citrónové rizoto s hráškem a krevetami

Suroviny

Na marinádu:

  • 150 g loupaných krevet
  • 2 lžíce oleje
  • 1 citron
  • 1 lžíce medu
  • 1 stroužek česneku
  • hladkolistá petržel

Na rizoto:

  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 300 g rýže na risotto
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla - ghí
  • 1 cibule
  • hrst mraženého hrášku
  • hladkolistá petržel
  • sůl a pepř dle chuti
  • citronová šťáva dle chuti
  1. Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.
  2. V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte.
  3. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jako bílé víno či vodu.
  4. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte.
  5. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar.
  6. Uvařte do změknutí rýže a odstavte.
  7. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu.
  8. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.
  9. Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony.
  10. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.

Blogerka z webu www.mamavkuchyni.cz