Duel o nejlepší pečenou sekanou

Tento podzim bude v duelu čtenářek patřit  sekané. Vybrali jsme pro vás dva recepty: tradiční masovou sekanou připravila čtenářka Iveta, exotickou verzi se sladkými bramborami upekla Olga. Která sekaná to u vás vyhraje?

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek

Sekaná se sýrem ve slaninovém kabátku

Sýr v sekané je ten nejlepší vynález. Na fotce je těsně po vyndání z trouby, ale pokud sekanou necháte vychladnout, sýr ztuhne a nebude se od sekané oddělovat. Jenže u nás tahle dobrota nikdy do vychladnutí nevydrží. Díky slanince zůstane sekaná úžasně šťavnatá.

Sekaná se sýrem

Suroviny

  • 500g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • cca 6 plátků slaniny
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 rohlík
  • 1 cibule
  • 1 menší vejce
  • hrstka strouhanky
  • majoránka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Nejprve si nakrájíme rohlík na malé kostičky, zalejeme mlékem anecháme cca 10 minut.
  2. Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, oloupeme česnek, připravíme plátky slaniny, nakrájíme z bloku goudy špalíčky. Pekáč vymažeme tukem a začneme nahřívat troubu (na 200 °C).
  3. Rohlíky smícháme v míse s mletým masem, nakrájenou cibulkou a kořením (majoránku, sůl i pepř dle chuti), prolisujeme česnek a vyklepneme vajíčko.
  4. Mmaso pořádně prohněteme se zbytkem surovin. Můžeme přisypat hrstku strouhanky, abychom získaly ucelenější hmotu.
  5. Když máme maso důkladně prohnětené, vezmeme celou hmotu, zvedneme ji a pořádně s ní praštíme o dno mísy nebo vál. Tento postup několikrát opakujeme.
  6. Když se nám hmota zdá tak akorát, vezmeme si polovinu a utvoříme spodek šišky, navrch položíme špalíčky goudy a druhou polovinou zakryjeme a dotvoříme kompletní šišku. Vložíme do pekáčku.
  7. Nakonec si vezmeme plátky slaniny a obskládáme šišku, konce plátků dáme dospod.
  8. Sekanou polijeme trochou vody a podlijeme ji, aby na dně pekáčku byla tenká vrstva vody.
  9. Celou dobu budeme sekanou péct odkrytou.
  10. Vložíme do rozehřáté trouby, necháme 15 minut na 200 °C, poté stáhneme na 160 °C (v této fázi já přepnu na horkovzduch, ale jinak lze celou dobu péct na horní a dolní ohřev).
  11. Pečeme ještě kolem 40 minut, v průběhu pečení několikrát podléváme.
  12. Po vyndání servírujeme například s vyšlehanou bramborovou kaší, smaženou cibulkou a kyselou okurkou.

Recept připravila čtenářka Iveta

Sekaná ze sladkých brambor a s libečkem

Dietní varianta sekané využívá netradiční zeleniny, sladkých brambor. Nahradíte jimi část masa. Nezapomeňte na libeček, bylinky, cibuli a česnek, které sekané dodají výraznou chuť. Místo sladkých brambor můžete použít i obyčejné, které je třeba zbavit přebytečné vody.

Sekaná ze sladkých brambor

Suroviny

  • 250 g mletého masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky nebo špaldové mouky
  • 1-2 větší batáty
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • máslo
  • libeček
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Batáty oloupeme a uvaříme. Po vychladnutí je v misce rozmačkáme.
  2. Na másle zpěníme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a krátce orestujeme.
  3. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Masovou směs smícháme s připravenými batáty a vše spojíme se strouhankou a s vaječným žloutkem.
  4. Pečící formu vymažeme máslem a dáme péct sekanou.
  5. Sekanou ze sladkých brambor pečeme v troubě na 190 °C cca 60 minut.
  6. Podle potřeby můžeme podlévat máslem.

Recept připravila čtenářka Olga

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek