Nejlepší finty v kuchyni


[Total: 1    Average: 5/5]

Někdy stačí drobná změna v kuchyni nebo při přípravě jídla, která ovšem ve výsledku významně urychlí práci a zjednoduší či vylepší přípravu pokrmů. Zeptali jsme se známého šéfkuchaře a kamarádů na jejich tajné tipy a hned zčerstva je předáváme i vám.

Nejlepší finty v kuchyni

Jana B.: Co nejvíc elektrických zásuvek u linky

Při plánování naší nové kuchyně mi elektrikáři navrhli zdvojené zásuvky po obou stranách varné desky a také otvírací trojzásuvku zabudovanou do ostrůvku. Vřele tohle řešení doporučuji.
Na lince mám varnou konvici, prakticky denně používám elektrický hrnec, mixér… Je moc fajn, když nemusím jeden přístroj vypínat kvůli zapojení jiného. A na ostrůvku můžu mít zapojené rádio i tablet a přitom třeba klidně připravovat palačinky v palačinkovači.  

Martina K.: Koše na třídění odpadu učí pořádku i děti

Dříve jsem měla problém přimět děti třídit odpad. Měli jsme zvláštní tašku na plasty, proutěný koš na papíry, sklo se nosilo na polici do spíže…
Od té doby, co jsem pořídila vysouvací pětidílný koš na třídění odpadu, který je zabudovaný do skříňky pod dřezem (skříňka musí mít 80 cm, do 60 cm jde jen 3koš).

Mám dojem, že je třídění odpadu dokonce baví. S každým papírkem utíkají k zásuvce s koši a pozorují, jak se po doteku ruky na dvířka sama otevře a pak zase tiše a jednoduše zavře. Perfektní pomoc i výchovný prostředek!

Zuzana R.: Jídlo až do domu

Před rokem jsem si začala nechávat posílat potraviny a drogistické prostředky domů. Vůbec jsem netušila, kolik času tím ušetřím.
Mám PR agenturu, ale hlavně dvě menší děti, kterým se chci maximálně věnovat. Moc ráda vařím, ale už jsem odmítala trávit tolik času nakupováním v obchodech.
Teď můj nákup probíhá tak, že večer po práci napíšu seznam potravin, které doma chybí, a druhý den mám před dveřmi papírové pytle plné čerstvých surovin.
Jsem nadšená a doporučuji tuhle metodu každému, kdo má den rozpočítaný na minuty jako já.

Simona V.: Ostré nože v bezpečí a vždy po ruce

V minulém bytě jsme měli nože navršené v zásuvce linky, která musela být navíc opatřena bezpečnostní zarážkou zabraňující jejímu otevření dětmi.
Když jsme se přestěhovali do nového bytu, bylo mi od začátku jasné, že tohle se změní. Můj muž chtěl magnetickou lištu, na níž by nože visely, ale já jsme je nechtěla mít tolik na očích. Ideálním řešením se stal velký dřevěný box, v němž se nože netupí a každý má své místo, takže se nikde neválejí. Navíc box vypadá dekoračně a vytváří zajímavý kontrast k naší černé desce.
Co bych ráda poradila – vybírejte takový, který má i oddíl na nůžky – ty potřebujete v kuchyni pořád…

Ivana V.: Zavěšené mycí houbičky pro radost

Před půl rokem jsem objevila v jedné drogerii úžasnou vychytávku, a sice mycí houbičky na nádobí ve tvaru barevné kytičky, které se zavěšují na přísavku. Od té doby, kdykoli na ně v obchodě natrefím, koupím řádou zásobu. Podělila jsme rodinu a dávám je i jako dárky kamarádkám.
Je to neuvěřitelné, jak taková maličkost může udělat radost při tak běžné (a přiznejme si nudné) činnosti, jako je ruční mytí nádobí. Ale hlavně je veskrze praktická – houba se nikde neválí, pořád čeká připravená na stěně dřezu. A navíc – perfektní dárek za pár korun.

Klára T.: Vysouvací police v lednici

Loni jsme si koupila novou lednici, vybírala jsme dlouho, ale nakonec rozhodla značka, která nabízela spotřebiče s vysouvací policí.
Jsem totiž celkem malá (160 cm), takže s lovením jogurtů někde u zadní stěny mívám docela potíž. Přitom jsme ale chtěla 185 cm vysokou lednici.
Skvělé řešení – doporučuji všem lidem menšího vzrůstu, ale nejen jim. Vysunovací police je velkou pomocí i pro starší lidi nebo děti. Má zarážku a zvýšený okraj, takže samozřejmě při vysunutí nevypadne, a vy si můžete pohodlně podat cokoli ze zadních řad.
Napadá mě – klidně bych doporučila výrobci, ať udělá vysunovací police aspoň dvě, anebo rovnou všechny.  

Lucie P.: Mýdlo na ruce

Mně se skvěle osvědčilo mít mýdlo na ruce u dřezu a to je opravdu jedna z věcí, kterou si od doby, co tomu tak je, nemohu vynachválit. Máme jednu koupelnu spojenou i s WC a u nás v bytě je to jediné místo, kde si umýt ruce, když přijdete domů.

Náročnější to bylo, když jsme s přijeli s nákupem a chtěli ho začít vyklízet a někdo musel na záchod. Sahat špinavýma rukama na jídlo či do lednice se mi nechtělo.

I když třeba pracuji s masem (krájím, obírám apod.) nebo chystáme omáčky, tak si hned můžu umýt ruce a nemusím nikam běhat.

Saponát není na časté používání vhodný, takže jsem to vyřešila tak, že jsem koupila dvě skleněné průhledné nádoby s pumpičkou. V jedné je saponát, ve druhé mýdlo – vypadá to pěkně a efektně a je to neuvěřitelně praktické.

Lenka D.: Zahrádka na lince

Povedlo se mi zařídit si v novém domě opravdu prostornou linku, navíc doplněnou barovým pultem. Ve starém bytě jsem měla ani ne metr místa na přípravu jídla, tak si teď připadám jako v zámecké kuchyni a můžu si dovolit i trochu extravagance…
Na místo poblíž okna jsem si nechala od truhláře vyrobit regulérní zahrádku… Tedy dřevěný pultík, na který se mi vejde až 7 květináčů. Mám tu bazalku, petržel, pažitku, ale i květiny – ke svatbě jsme dostali „ženicha a nevěstu“ – zvonky vytvářející záplavu světle modrých a bílých květů. Jsem z nich nadšená – vypadají nádherně dekorativně, a pokud nejsou na přímém slunci, ale v polostínu, v kuchyni se jim výborně daří.   

Šéfkuchař Dalibor Navrátil: Maso před grilováním neklepat, nesolit, nenakládat!

Když jsem byl před lety na praxi v Brazílii, zúčastnili jsme se kuchařské soutěže, která navždy změnila můj přístup ke grilování…
Večer před soutěží jsme s kolegou pilně nakládali steaky do různých marinád a bylo nám divné, že místní kuchaři nic takového nedělají.
Oni se naopak divili našemu počínání a dál si v klidu popíjeli své drinky. Nakonec jsme se dohodli, že si maso rozdělíme, my ho naložíme, oni ne, a pak se uvidí, kdo z nás je bude mít lepší. Samozřejmě, že jsme prohráli a od té doby to dělám jako oni.
Je totiž chyba nakládat maso do oleje a různých marinovacích směsí – když se pak dá na rozpálený gril, olej, koření, bylinky se napalují, povrch masa černá, takže je nutné ho kropit vodou, tím se snižuje teplota a maso se místo grilování dusí. Navíc je pak tvrdé a houževnaté.
Další chybou je maso před přípravou solit. Sůl se totiž rozpouští při 70 °C, poté se z ní stává jakási kyselá „žíravina“, která proniká do svalových vláken – ta prasknou, vyteče z nich šťáva a maso zůstane suché a tvrdé.
Takže doporučuji maso předem nesolit, nenakládat a ani nenaklepávat! A ještě jedna rada – vyndejte ho z lednice včas, protože pokud byste ho dali z chladu 4 °C najednou na gril, kde je 220 °C, „lekne se“, ztuhne a už nepovolí…

A co se v kuchyni osvědčilo vám? Těšíme se na vaše finty!

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*