Encyklopedie potravin: Zelenina

Nakupujeme

Nakupovat bychom měli jen zeleninu bez poškození. Při nákupu ukládejte jednotlivé druhy zeleniny do uzavíratelných mikrotenových sáčků, abyste předešli vzájemné kontaminaci potravin. Cestou z obchodu se snažte jít rovnou domů, nikde se dlouho nezdržovat, aby se zelenina v sáčcích nezapařila.

 

Nákup kvalitní zeleniny

Nakupovat bychom měli jen zeleninu bez poškození. Při nákupu ukládejte jednotlivé druhy zeleniny do uzavíratelných mikrotenových sáčků, abyste předešli vzájemné kontaminaci potravin. Cestou z obchodu se snažte jít rovnou domů, nikde se dlouho nezdržovat, aby se zelenina v sáčcích nezapařila.

 

Kde nakupovat kvalitní zeleninu

Zeleninu můžeme zakoupit

  • Zcela čerstvou, neopracovanou
  • Čerstvou opracovanou (omytou) a nakrájenou, balenou ve vakuu, nebo v ochranných plynech
  • Mraženou
  • Sterilovanou
  • Kvašenou
  • Sušenou

Je několik způsobů jak a kde nakupovat čerstvou zeleninu:

Supermarket

Obvykle je zde velký výběr za nízké ceny. Než se však tato zelenina dostane na náš stůl, musí uletět obvykle velký kus cesty.

Farmářský trh

Chceme-li nakupovat zeleninu od místních zemědělců, můžeme využít farmářský trh. Zelenina od farmáře k nám jde obvykle tou nejkratší cestou, a proto bývá zpravidla čerstvější než v supermarketu a hlavně by měla být českého původu.

Samosběr

Kromě trhů se dá zelenina nakoupit přímo na statku, takzvaně ze dvora nebo pomocí samosběru - toto je nejkratší cesta zeleniny z pole ke spotřebiteli, který si je jistý původem potraviny.

Bedýnky

V současné době se stávají stále populárnější a celkově rozšířenější tzv. bedýnky. Bedýnky jsou naplněné čerstvou sezónní zeleninou a rozváží je farmář přímo na smluvené místo.
Dále jsou k dispozici obchůdky se zdravou výživou. Zde se obvykle dá zakoupit zelenina v bio kvalitě.

Dostupnost zeleniny

Čerstvá

U čerstvé zeleniny se neuvádí žádné datum minimální trvanlivosti, ale musí být zdravá, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené a bez otlaků.

Každý druh zeleniny však není vhodný pro stejně dlouhé skladování. Krátkodobě obvykle skladujeme saláty, okurky, rajčata, květák. K dlouhodobějšímu skladování je vhodná především zelenina kořenová, cibulová a některé druhy zeleniny košťálové.

Chceme-li , aby zelenina chutnala opravdu tak, jak má, je naprosto nezbytné vědět, jak určitý druh skladovat. Jednotlivé druhy zeleniny se navzájem ovlivňují, což může mít při nesprávném skladování negativní vliv na jednotlivé druhy. Uložíte-li např. mrkev vedle rajčat, zhořkne. Cibule zase v blízkosti rajčat ztrácí svůj typický říz a vedle košťálovin přejímá jejich chuť. Cibule a česnek nepatří do skladu k ostatní zelenině, protože ostatní druhy by od nich mohly načichnout. Není ani ideální skladovat pohromadě zeleninu s ovocem. Například brambory, zelí, ale i jiné druhy zeleniny vydávají pachy, které mohou negativně ovlivnit chuť a jakost ovoce.

Ideální je skladovat společně košťálovou a kořenovou zeleninu. Košťálová odpařuje do okolí vodu, zatímco kořenová ji potřebuje přijímat. Proto se při skladování perfektně doplňují.

Upravená zelenina

Oloupaná, oškrábaná, vypraná, nakrájená

Tato zelenina patří ke snadno zkazitelným výrobkům, a proto musí být označena datem použitelnosti a teplotou skladování. Většinou se doporučuje spotřebovat několika dnů. Je to způsobeno především tím, že pokud část zeleniny po očištění zůstane mokrá, voda je ideální prostředí pro množení patogenních mikroorganismů a zelenina se rychleji kazí. U nakrájené zeleniny na malé kousky se několikanásobně zvětší povrch a poraní se tkáně. Tím se uvolní oxidační enzymy a látky, které urychlují chemické reakce. Opět dochází k rychlejšímu kažení potraviny.

Doporučení: skladujte v lednici při teplotě do + 4 °C.

Mražená nebo konzervovaná

U zeleniny konzervované sterilací či zmrazováním se uvádí datum minimální trvanlivosti.

Řiďte se však vždy pokyny na obalu, ale obvykle mraženou zeleninu můžeme neotevřenou skladovat až 24 měsíců.

Zelenina se zmrazuje do několika hodin po sklizni, proto ztráty vitamínů nejsou příliš velké. Konzervovaná zelenina teplem ztrácí vitamínů větší množství, ale v současné době jsou šetrné technologické postupy a i zde začínají být ztráty nižší.

Zelenina nejlépe chutná čerstvě utržená a správně dozrálá. Konzumní zralost je individuální pro každý druh či odrůdu zeleniny.

Ideální je používat zeleninu sezónní a lokální. Lidské tělo umí nejlépe strávit plodiny ze zeměpisného pásma, ve kterém žije a navíc je to i ekologické, protože přeprava při dovozu znečišťuje životní prostředí.

Balení a informace u zeleniny

Čerstvá nebalená zelenina nemusí být označená.

Označení zeleniny je povinné u balených druhů ať už vakuovaných, sterilovaných či mražených aj. Z obalu byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • název výrobce
  • hmotnost
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • pokud je zpracovaná zelenina v nálevu, musí být uveden i druh nálevu
  • označeno musí být, též zda se jedná o pálivý výrobek
  • výživovou hodnotu
  • dle druhu potraviny třídu jakosti
  • Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

Rizika nákupu zeleniny

Při nákupu zeleniny vybíráme nepoškozené kusy bez známek kažení, zeleninu ukládáme do mikrotenových sáčků tak, aby případné povrchové znečištění zeminou nekontaminovalo další nakupované komodity nebo naopak, aby jiné nakoupené komodity (např. maso) případně nekontaminovaly zeleninu.

Vždy kupujeme pouze zeleninu vzhledově dobře vypadající, přiměřeně zralou, bez otlaků, bez známek hniloby či plísně (často bývá napaden například starší květák). Vhodné je též zkontrolovat, zda neobsahuje škůdce (u košťálové zeleniny se může jednat o housenky či červy). Zelenina by měla mít pevnou slupku či pevné listy, které jsou známkou čerstvosti.

0 thoughts on “Zelenina

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *