Kombucha

Kombuchovou kulturu prodávají některé prodejny zdravé výživy, ale asi nejlepší je koupit si ji přímo od pěstitele - třeba na výměnném fóru. Při přípravě kombuchy postupujeme podobně, jako když si vaříme čaj. Pozor, nepoužíváme žádné kovové nástroje ani nádobí!
  • Encyklopedie
Kombuchovou kulturu prodávají některé prodejny zdravé výživy, ale asi nejlepší je koupit si ji přímo od pěstitele - třeba na výměnném fóru. Při přípravě kombuchy postupujeme podobně, jako když si vaříme čaj. Pozor, nepoužíváme žádné kovové nástroje ani nádobí!
  • Encyklopedie
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 litry
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    voda 2l
    čaj 4g černý
    cukr 150g
Pokyny
  1. Nejprve přivedeme k varu 2 l vody.
  2. Vlijeme do skleněné nádoby, vložíme 4 sáčky černého čaje nebo 8-10 g sypaného čaje.
  3. Přidáme 150 g cukru, důkladně zamícháme a necháme asi 10 min stát.
  4. Po této době sáčky, nebo sítko se sypaným čajem, vyndáme.
  5. Nápoj necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Zcela vychladlý čaj přelijeme do skleněné nádoby (např. velká zavařovací sklenice od okurek).
  7. Kombuchovou kulturu umístíme světlejší stranou na hladinu nápoje ve sklenici a shora nádobu přikryjeme plátěným ubrouskem.
  8. Sklenici ponecháme v místnosti při pokojové teplotě (tj. 20-22 °C) na místě, kam nedopadá přímé sluneční světlo.
  9. Přibližně za týden můžeme nápoj ochutnat. Čím déle necháme kombuchu pracovat, tím bude nápoj perlivější, méně sladký a spíše kyselejší.
  10. Takto připravený nápoj můžeme rozlít do několika skleněných lahví, uzavřít je víčky a uchovávat v lednici. Spotřebovat by se měl do 5 dní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*