Kde skladovat?

 

Kde skladujeme zvěřinu?

Zvěřina musí být hned po odstřelu vyvrhnuta, nebo vyháčkována a vychlazena. Je nutné ji vždy rozvěsit, neměla by zůstat ležet ve vlastní vytékající šťávě. Pokud je zvěřina nestažená, nebo je vakuově zabalená, skladujeme ji při teplotě 0 – 2 °C, oproti tomu mraženou skladujeme při – 18 °C. Maso naložené v láku skladujeme v chladírně při 0 – 2 °C.

Skladování hotových pokrmů ze zvěřiny

Hotové tepelně upravené pokrmy ze zvěřiny skladujte v chladu a temnu.

Doporučení: již uvařený pokrm skladujte v lednici při teplotě +4 °C v uzavřené nádobě tak, aby nedošlo k sekundární kontaminaci jinými potravinami a spotřebujte do 48 hodin.

Před jejich konzumací vždy zhodnoťte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť), a podle nich posuďte, zda je pokrm vhodný ke konzumaci. Dbejte na to, aby se hotový pokrm vzájemně neovlivňoval s dalšími potravinami uloženými v chladničce, ať už surovinami, polotovary nebo s jídly již připravenými k podávání.

Skladování zvěřiny

Zvěřinu je možné skladovat déle než jiné druhy masa, neboť má delší trvanlivost. Je však nutno ji nechat tzv. vyzrát. Cílem zrání zvěřiny je dosáhnout, aby byla křehká s žádoucí vůní a chutí. Maso čerstvě ulovené zvěře je totiž dosti tuhé, navíc by zůstalo bez charakteristické chuti. Po odležení je maso chutnější a má typickou aromatickou vůni.

Doba zrání zvěřiny závisí na druhu a stáří zvěře, ročním období, ošetření zvěře po ulovení a pozdějším uskladnění a také na stupni poškození zvěřiny lovem.

Chlazené maso vždy ihned uložte do lednice, ve které bude správná teplota totožná s teplotou, kterou vám doporučuje výrobce.. Maso v lednici uchovávejte řádně zakryté (balené), aby i ostatní potraviny v lednici byly chráněné. Syrové maso nesmí nikdy přijít do kontaktu s dalšími potravinami, hrozí zde kontaminace mikroorganismy. Chlazené maso bez vakuování by nám mělo vydržet v lednici zdravotně nezávadné 2- 4 dny, vakuově chlazené až 9 dní při dodržení skladovacích podmínek.

Maso, které prošlo tepelnou úpravou, můžeme skladovat v ledničce až 3 dny. Uvařené maso, či jinak tepelně zpracované však už nikdy nezamrazujeme.

Trvanlivost mražené zvěřiny je delší oproti jiným druhům mas. Důležité je skladovat při teplotě -18 °C a nižší. Pro sušené maso a maso v konzervě je nejlepší skladování v temnu a suchu při pokojové teplotě.

Doba spotřeby se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*