Rizika

Zelenina

Rizika skladování zeleniny

  • Mražené výrobky, které jsme rozmrazili, musíme spotřebovat v co nejkratší době. Není přípustné tyto výrobky opakovaně zamrazovat, protože mrazem a následným rozmrazením dochází k popraskání buněčné stěny a uvolnění tekutiny, která je vhodným živným substrátem pro pomnožování baktérií.
  • U menších dětí bychom si měli dát pozor na dusičnany v zelenině, nejvíce jich obsahuje zelenina, která byla zrychleně vypěstovaná ve skleníku zjara nebo na podzim při minimálním slunečním osvětlení.
  • Kdo má citlivé zažívání, ten může mít potíže se strávením kořenové zeleniny v syrovém stavu, někteří mají problémy například s rajčaty, česnekem nebo cibulí. Pro ty, kteří mají problémy se žaludkem nebo žlučníkem, se doporučuje veškerou zeleninu raději povařit nebo rozmělnit. Povařením či rozmělněním se naruší buněčná stěna, látky uvnitř buněk se stávají pro tělo dostupnější a tím pomáhají k snadnějšímu trávení zeleniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*