Vliv na zdraví

Vejce a jejich vliv na zdraví

Proč jíst vejce?

Vejce mají pro nás lidi velmi vysokou výživovou hodnotu. Je v nich obsaženo velké množství užitečných látek – hlavně bílkoviny, tuk, cukr, třináct vitamínů i minerály. 

Hmotnost slepičího vejce se pohybuje mezi 43 – 66 gramy. Skládá se ze skořápky (která tvoří 12 % hmotnosti), bílku (tvoří asi 58 %) a žloutku (asi 30 % hmotnosti). Těsně pod skořápkou najdeme jemnou blanku, která pomáhá udržovat polohu bílku a žloutku, tato složka vejce je též poživatelná. Hlavní složkou skořápky je uhličitan vápenatý. Z hlediska složení bílkovin je vejce velice zajímavou potravinou, jeho bílkoviny jsou plnohodnotné a zároveň lehce stravitelné. Samotný žloutek pak obsahuje více jak 60 % tuku a zbývající část je tvořena bílkovinami.

Ač je uváděno, že vejce obsahují mnoho cholesterolu a proto by jejich konzumace měla být omezena, je to pravda jen částečná. Vejce obsahují sice více cholesterolu, ale vzhledem k příznivému nemalému obsahu omega 3 mastných kyselin je zde ten „špatný“ cholesterol vyvážen tím „dobrým“ a konzumace vajec je pozitivní. Velkou výhodou je současně obsah lecithinu, který usměrňuje působení cholesterolu. U zdravého dospělého člověka je v pořádku 1 – 2 vajíčka denně. V případě léčebných diet či obezity je pak potřeba řídit se radami lékaře a nutričního terapeuta.

Žloutek je tuková emulze, obsahuje ovolecithin a cholesterol. Žloutek je dále velmi bohatý na vitaminy a minerální látky. Obsahuje vitaminy A, D a E, z minerálních látek pak železo, fosfor, hořčík, draslík, vápník a síru

Bílek obsahuje plnohodnotné bílkoviny jako je ovoalbumin a ovoglobulin, které jsou daleko lépe stravitelné než ty, které jsou obsaženy v mase. Dále obsahuje minerální látky jako je vápník, fosfor, železo, síru a vitamín B2. V bílku jsou jen stopy ovolecithinu a cholesterolu. Jedna z možností přirozeného zdroje selenu je právě díky konzumaci vajec.

Z tuků ve žloutku převažují „dobré“ nad „špatnými“, což je zdravotně velmi příznivé a odpovídající požadavkům výživových doporučení. Z toho důvodu se už během prvního roku života (od ukončeného 7. měsíce) zavádí do stravy kojenců, kdy se doporučuje podávat 1x týdně vařený žloutek do zeleninového příkrmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*