Rizika

Rizika konzumace živočišných tuků

Tuky se podílejí především na vzniku obezity. Je to dáno tím, že obsahují až dvakrát více energie než polysacharidy a bílkoviny. Obézní lidé mají vetší dispozice k dalším nemocem jako je diabetessrdečně cévní potížekloubní problémy, ale i psychické potíže. Vyšší příjem nezdravých tuků souvisí s vysokou hladinou tuků v krvi, cholesterolem a triglyceridy. Velké množství tuků ve stravě také zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, žlučníkových a jaterních onemocnění.

Ateroskleróza

Ateroskleróza neboli kornatění tepen je degenerativní onemocnění cévní stěny. Ve stěnách cév se tvoří aterosklerotické pláty, které cévy zužují a tím se stávají méně pružné. Důsledkem je zhoršené prokrvování tkání a orgánů. Tyto pláty jsou tvořeny především tukovými látkami, především cholesterolem. Ateroskleróza vede k řadě onemocnění jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

Podle tradiční čínské medicíny jsou tuky zdrojem faktoru jin. Ten dodává pocit bezpečí, ztěžknutí a zpomalení. Nadměrný příjem tuků podporuje zánětlivá onemocnění, ale může mít na svědomí i zpomalené vnímání, zhoršení zraku a emocionální potíže.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*