Nákup kvalitních živočišných tuků
Při nákupu se snažte vyvarovat nakupování škodlivých tuků, jako jsou levné margaríny s obsahem trans-mastných kyselin. Tuky nakupujte v menším množství, nevytvářejte zbytečně velké zásoby a častěji si kupujte tuky čerstvé. Máslo by mělo být zabaleno v povoskovaném papíře, aby nepřijalo cizí pachy.
Tuky mají dle svého složení různě dlouhou dobu trvanlivosti:
Máslo
Máslo, které není označeno jako „čerstvé“ nebo „stolní“, je možné skladovat až 50 dní. Na obale musí být uvedeno datum spotřeby a musí být dodrženy skladovací podmínky.
Kakaové máslo
Je jedním z nejtrvanlivějších tuků. Obsahuje antioxidanty, které brání oxidaci. Můžete ho skladovat až několik let. I zde je však nutné řídit se doporučením výrobce.
Ztužené tuky
U ztužených tuků se doba spotřeby pohybuje okolo 6-ti měsíců, ale u jednotlivých výrobců se údaj může lišit, proto důkladně čtěte etikety. V současné době se však ztužené tuky již příliš nepoužívají a to především díky osvětě v oblasti výživy. Je vhodné je používat co nejméně. Vyrábí se hydrogenací, která pomůže přeměnit tuk původní na tuk ztužený, který je podstatně stálejší. Při tomto procesu ale vznikají trans mastné kyseliny, jejichž konzumace není pro zdraví prospěšná.
Margarín
U margarínů se většinou trvanlivost uvádí okolo 8 týdnů. Pokud však margaríny nesprávně skladujeme, například při vyšší teplotě v chladničce, jejich trvanlivost se rychle snižuje. Tuky poté mohou začít měnit svou konzistenci a již nejsou tak vláčné.