Rizika

Tuky rostlinné

 

Rizika skladování rostlinných tuků

Používáte-li rostlinné oleje k přípravě teplých pokrmů, dejte pozor, aby se vám olej při vysokých teplotách nepřepaloval. Vždy vyberte takový olej, který má vhodný kouřový bod. Kouřový bod nebo také bod zakouření je teplota, při které tuk začne kouřit, znehodnocuje se a stává se škodlivým. Přepálíte-li olej, vznikají v něm škodlivé rakovinotvorné látky. Přepálený olej proto vždy vylejte.

Oleje lisované za studena jsou pro náš organismus opravdovým pokladem, ale dejte si pozor, zda nejsou žluklé či zkažené. Pokud ano, tělu neprospívají a určitě je nekonzumujte. Při nakupování drahých olejů si proto zkontrolujte dobu spotřeby, a zda nejsou v obchodě vystaveny přímému slunečnímu světlu. Oleje prodávané v plastových obalech nejsou příliš vhodné, protože plast je z části pro vzduch prostupný a olej pak žlukne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*