Kde skladovat?

Tuky rostlinnéKde skladovat rostlinné tuky?

Všechny oleje lisované za studena jsou citlivé na světlo, teplo a vzduch. Takové oleje doma uskladněte v temnu a chladu, při teplotě nejlépe kolem 13 – 15°C. Běžné kuchyňské oleje chladné teploty nepotřebují, ale teploty nad 20°C už pro ně ideální nejsou.

Teplo a světlo způsobují chemické reakce, které snižují kvalitu olejů a zkracují jejich trvanlivost. Po použití oleje láhev důkladně uzavřete, aby byl k oleji zamezený přístup vzduch. Při nalévání oleje do hrnce, ze kterého jde pára, si vždy odlijte potřebné množství do hrnečku a nenalévejte přímo z lahve s olejem.

Tuhé rostlinné tuky, jako je kokosový či palmový tuk, jsou mnohem odolnější a trvanlivější. Takové tuky můžete skladovat při pokojové teplotě, v chladničce vám ztuhnou a budou se těžko krájet.

Vždy čtete etikety a při skladování se řiďte instrukcemi od výrobce.

Skladování hotových pokrmů z rostlinných tuků

Tuky se přidávají prakticky do všech pokrmů, ať se jedná o pokrmy teplé nebo studené kuchyně.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné pokrmy nezbyly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné pokrmy skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, raději ho vyhoďte.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.

Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete pokrm uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jeho nutriční hodnota se snižuje.

Rostlinné oleje jsou součástí i cukrářských výrobků. Tyto výrobky mají většinou dobu spotřeby do 24h od výroby. Skladujte je v chladničce do +4°C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*