Rizika

Tuky rostlinné

Rizika rostlinných tuků

Pokud jsou tuky používány v nadměrném množství, podílejí se na vzniku obezity. Je to dáno tím, že obsahují až dvakrát více energie než polysacharidy a bílkoviny. Obézní lidé mají větší dispozice k dalším nemocem jako je diabetes, srdečně cévní potíže, kloubní problémy, ale i psychické potíže. Vyšší příjem nezdravých tuků souvisí s vysokou hladinou tuků v krvi, cholesterolem a triglyceridy. Velké množství tuků ve stravě také zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, žlučníkových a jaterních onemocnění. Tato zdravotní rizika se týkají především tuků nasycených, tedy živočišných. Ale neznamená to, že všechny rostlinné tuky jsou bezpečné. Zvláště tuk kokosový a palmový se svým složením dají přirovnat tukům živočišným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*