Podle čeho vybírat rostlinné tuky při nákupu
Při nákupu si vždy nejprve rozmyslete, k čemu kupovaný tuk použijete. Podle toho pak vyberte ten nejvhodnější. Na smažení vyberete určitě jiný olej než do salátu. Pro studenou úpravu jsou vhodné oleje panenské, tepelně neupravené. Například olivový olej zastudena lisovaný je vhodný do salátu, naopak rafinovaný olivový olej je výborný pro teplou kuchyni. Výhodou panenských olejů jsou obsažené doprovodné látky, které jsou zdraví velmi prospěšné. Avšak tyto cenné doprovodné látky se často vlivem vysokých teplot mění na látky karcinogenní. Olej rafinovaný tyto látky již neobsahuje. Avšak i rafinovaný olej má určitou nevýhodu a tou je to, že rychleji podléhá oxidaci. Aby byl rafinovaný olej trvanlivější, méně náchylný k oxidaci, přidávají se do něj antioxidanty ve formě vitaminu A a E.
Oleje jsou velmi citlivé na světlo a změny teploty, proto vybírejte oleje v tmavých obalech. Pokud pořídíte olej v čiré lahvičce, poté je nutné jej mít uložen v temnu.