Dostupnost

Nakupujeme pochutiny

Dostupnost pochutin

Kvalita pochutin je ovlivněna celým procesem od pěstování, přes zpracování, balení až po konečné vystavení v obchodě. Celý tento proces ovlivňuje řada faktorů. Nejvýznamnější je odrůda, ta svými vlastnostmi rozhoduje o výnosu a kvalitě produkce. Dále záleží na oblasti, kde je plodina pěstována a také na počasí v dané sezóně.

Kávovníkům se nejlépe daří v rozmezí teplot mezi 18 a 21°C s chladným a vlhkým klimatem.

Kakaové boby rostou v tropickém pásmu. Kakaovníky rostou pouze v omezeném pásu asi 10° na sever i na jih od rovníku. Většina světových plantáží se nachází v Africe.

Čajovník (Thea sinensis) se pěstuje hlavně v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Indii, na Srí Lance a v jihovýchodní Asii a v menším rozsahu i v Africe. Afrika

Výroba čajů podle zemí

Keňa

Pro čaje z oblasti Keni je typický tmavý odvar, ten je velmi silný a voňavý. Jedná se velmi kvalitní druhy.

Malawi

V této oblasti vznikají hlavně čajové směsky.

Jižní Afrika

Odsud pochází velmi oblíbený čaj rooibos – nejedná se však o čaj v pravém slova smyslu, neboť nepochází z čajovníku a z botanického hlediska s ním nemá nic společného Rooibos v překladu znamená červený keř, je to označení pro rostlinu, ze které pochází a která roste v horkém prostředím afrického buše.

Další oblasti kde se čaj pěstuje je Kamerun a Tanzanie.

Indický poloostrov

Assam

Jedná se o největší region na světě, který se zabývá pěstováním a výrobou čaje. Jedná se o čaje s intenzivním odvarem a nasládlou chutí. Pro čaje z této oblasti je typická sytá barva.

Darjeeling

Má jemnou chuť a jedinečnou vůni, které vznikají díky kombinaci chladného ovzduší s početnými mlhami, dále také reliéfu terénu, nadmořské výšce, srážkám a kvalitě půdy. Čaje se zde sbírají v různých ročních obdobích, což umožňuje získávat výrazně rozdílné příchutě. Tyto čaje jsou opravdu jedinečné.

Dooars

Jedná se o malý region, kde se pěstují silné čaje s intensivním odvarem.

Sikkim

Zde se vyrábějí silné a výrazné čaje typu Darjeeling.

Sri Lanka

Zde se pěstuje mnoho druhů čaje. Na plantážích položených níže, vznikají čaje silné a tmavé, které se často používají do směsí. Na plantážích ve středních výškách jsou čaje s bohatým odvarem a plantáže, které jsou vysoko, dávají čaje špičkové kvality se zlatavou barvou.

Daleký východ

Čína

V Číně se pěstuje nepřeberné množství kvalitních čajů. Nalezneme zde bílé čaje, zelené, černé, Oolong.

Indonésie

Ty to čaje jsou nejčastěji světlé, lehké a mírně nasládlé. Používají se především do směsí.

Japonsko

Zde se vyrábí hlavně čaje zelené.

Tchaj-wan

Vyrábí se zde klasický černý čaj, zelený čaj a Oolong.

Jižní Amerika

Argentina, Brazílie

Vyrábí se zde převážně černé čaje, které se používají hlavně ve směsích.

Ekvádor

Vyrábí se zde černé čaje, které se exportují především do USA.

Evropa

Azorské ostrovy

Zde se vyrábí černé čaje, které se hlavně prodávají návštěvníkům ostrovů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*