Dostupnost pochutin
Kvalita pochutin je ovlivněna celým procesem od pěstování, přes zpracování, balení až po konečné vystavení v obchodě. Celý tento proces ovlivňuje řada faktorů. Nejvýznamnější je odrůda, ta svými vlastnostmi rozhoduje o výnosu a kvalitě produkce. Dále záleží na oblasti, kde je plodina pěstována a také na počasí v dané sezóně.
Kávovníkům se nejlépe daří v rozmezí teplot mezi 18 a 21°C s chladným a vlhkým klimatem.
Kakaové boby rostou v tropickém pásmu. Kakaovníky rostou pouze v omezeném pásu asi 10° na sever i na jih od rovníku. Většina světových plantáží se nachází v Africe.
Čajovník (Thea sinensis) se pěstuje hlavně v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Indii, na Srí Lance a v jihovýchodní Asii a v menším rozsahu i v Africe. Afrika
Výroba čajů podle zemí
Keňa
Pro čaje z oblasti Keni je typický tmavý odvar, ten je velmi silný a voňavý. Jedná se velmi kvalitní druhy.
Malawi
V této oblasti vznikají hlavně čajové směsky.
Jižní Afrika
Odsud pochází velmi oblíbený čaj rooibos – nejedná se však o čaj v pravém slova smyslu, neboť nepochází z čajovníku a z botanického hlediska s ním nemá nic společného Rooibos v překladu znamená červený keř, je to označení pro rostlinu, ze které pochází a která roste v horkém prostředím afrického buše.
Další oblasti kde se čaj pěstuje je Kamerun a Tanzanie.
Indický poloostrov
Assam
Jedná se o největší region na světě, který se zabývá pěstováním a výrobou čaje. Jedná se o čaje s intenzivním odvarem a nasládlou chutí. Pro čaje z této oblasti je typická sytá barva.
Darjeeling
Má jemnou chuť a jedinečnou vůni, které vznikají díky kombinaci chladného ovzduší s početnými mlhami, dále také reliéfu terénu, nadmořské výšce, srážkám a kvalitě půdy. Čaje se zde sbírají v různých ročních obdobích, což umožňuje získávat výrazně rozdílné příchutě. Tyto čaje jsou opravdu jedinečné.
Dooars
Jedná se o malý region, kde se pěstují silné čaje s intensivním odvarem.
Sikkim
Zde se vyrábějí silné a výrazné čaje typu Darjeeling.
Sri Lanka
Zde se pěstuje mnoho druhů čaje. Na plantážích položených níže, vznikají čaje silné a tmavé, které se často používají do směsí. Na plantážích ve středních výškách jsou čaje s bohatým odvarem a plantáže, které jsou vysoko, dávají čaje špičkové kvality se zlatavou barvou.
Daleký východ
Čína
V Číně se pěstuje nepřeberné množství kvalitních čajů. Nalezneme zde bílé čaje, zelené, černé, Oolong.
Indonésie
Ty to čaje jsou nejčastěji světlé, lehké a mírně nasládlé. Používají se především do směsí.
Japonsko
Zde se vyrábí hlavně čaje zelené.
Tchaj-wan
Vyrábí se zde klasický černý čaj, zelený čaj a Oolong.
Jižní Amerika
Argentina, Brazílie
Vyrábí se zde převážně černé čaje, které se používají hlavně ve směsích.
Ekvádor
Vyrábí se zde černé čaje, které se exportují především do USA.
Evropa
Azorské ostrovy
Zde se vyrábí černé čaje, které se hlavně prodávají návštěvníkům ostrovů.