Kde skladovat pečivo
Pečivo skladujte vždy zabalené v čisté bavlněné utěrce nebo čistém papírovém obalu. To umožní pečivu dýchat. Případně dejte pečivo do čistého dřevěného chlebníku. Ideální teploty skladování jsou 20 – 25°C. V igelitovém sáčku pečivo rychleji „zgumovatí.“
Teplé pečivo nechte vychladnout na dobře větraném místě. Nádobu, ve které skladujete pečivo, je dobré pravidelně vymývat – nejlépe octem. Zamezíte tak plísním.
Pokud doma pečivo zamrazujete, je třeba ho zamrazit ještě čerstvé a to při teplotě nižší než -18 °C. Je dobré ho vždy řádně zabalit, nejlépe do plastových pytlíků, případně mrazuvzdorných plastových krabiček.
Pokud chcete předejít okoralému pečivu, je dobré umístit do chlebníku rozkrojené jablko. Pečivo je pak vláčnější (to například platí také u tvrdých perníčků, kde rozkrojené jablko nebo teplá utěrka přes misku, perníčky změkčí). Proti plísním v nádobě na pečivo vám pomůže také rozkrojená brambora, kterou je třeba také pravidelně měnit. Pokud ovšem budeme dodržovat veškeré zásady správného skladování pečiva, žádné brambory nebudou třeba. 🙂
Cukrářské výrobky skladujeme nejlépe v dobře uzavřené např. v plastové krabičce uložené v lednici. Papírová krabice obvykle nechrání cukrářské výrobky dostatečně a umožňuje jejich navlhnutí nebo přejímání jiných pachů z ledničky.