Rizika

Ovoce

Rizika konzumace ovoce

U ovoce může být povrch kontaminován nebezpečnými bakteriemi, viry, sporami plísní či parazity, které nejčastěji mohou vyvolat průjmová onemocnění (to platí nejen u ovoce). Byly zaznamenány i případy hepatitidy (žloutenky) po konzumaci ovoce či výrobků z něj, které pocházely z neprověřených zdrojů. Ke spotřebě bychom měli vybírat ovoce čerstvé (bez známek zaplísnění nebo hniloby), povrchově nepoškozené a viditelně neznečištěné. Před jeho použitím bychom je měli důkladně osprchovat nebo omýt pitnou vodou. Citrusové plody omýváme důkladně pod teplou tekoucí vodou a kůru chemicky ošetřených citrusů nekonzumujeme.

Sušené ovoce může kvůli prodloužení trvanlivosti obsahovat oxid siřičitý (E 220), který ničí vitaminy, může způsobit bolesti hlavy i nevolnost a u astmatiků vyvolat záchvat. Děti na jeho požití mohou reagovat zvláště citlivě. Z těchto důvodů doporučujeme při nákupu věnovat pozornost informaci o složení výrobku a sušené ovoce před vlastním použitím omýt horkou vodou. Sušené ovoce může obsahovat také škůdce (viditelní běžným okem) a roztoče. Takovéto potraviny jsou nevhodné k lidské spotřebě. V případě roztočů jejich nebezpečnost spočívá ve vyvolání alergické reakce a v přenášení plísní, které produkujímykotoxiny.

Protože ovoce obsahuje velké množství vitamínů, zmíníme se zde o zdravotních potížích spojených s vitamíny. Žádná z těchto nemocí nevznikne pouze v důsledku konzumace či absence ovoce, ale jsou závislé na složení celého jídelníčku.

Avitaminóza

Jedná se chorobný stav způsobený naprostým nedostatkem určitého vitaminu. Může být způsobena nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poruchou žláz s vnitřní sekrecí nebo nekrytou zvýšenou potřebou. Nedostatek vit. A způsobuje zhoršení nočního vidění či oční onemocnění, nedostatek vitaminu B12 způsobuje chudokrevnost, málo vitaminu C má na svědomí kurděje, nedostatek vitaminu D způsobuje křivici a málo vitaminu K způsobuje krvácení. V ČR je ovšem avitaminóza velmi vzácná, častěji se objevuje lehčí forma hypovitaminóza.

Hypovitaminóza

Chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitaminu. Nejčastěji se vyskytuje u lidí s nedostatečným příjem potravy, alkoholiků a u osob s onemocněním trávicího traktu. Opakem avitaminózy je hypervitaminóza, onemocnění způsobené přílišným nahromaděním vitamínů v organismu. Jedná se především o vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K); ty se ukládají v tukových tkáních a v nadměrné koncentraci působí toxicky např. na játra. Vitaminy rozpustné ve vodě se z těla vylučují a nehromadí se. Nadměrné množství vitaminu A způsobuje praskání a krvácení rtů, osoba je podrážděná a u těhotných žen může způsobovat poruchy vývoje plodu. Hypervitaminóza D narušuje správný růst a poškozuje ledviny, mnoho vitaminu E způsobuje žaludeční potíže a průjmy.

Hypervitaminóza vitamínu C způsobuje kopřivku po celém těle.

Alergické reakce po konzumaci ovoce jsou velmi časté, hlavně u dětí, většinou v dospělosti mizí, nebo se zmírňují. Projevy jsou většinou nepříjemné až závažné. Většinou, když se člověk vyvaruje plodů, které mu způsobují potíže, reakce ustoupí. Nejčastěji se projevuje jako orální alergický syndrom – obtíže jsou lokalizovány v ústech a krku, tento projev nastupuje velmi rychle po požití ovoce. Dále je časté svědění jazyka a rtů, objevit se mohou i otoky rtů a měkkého patra, dochází k pálení v krku. V extrémních případech může dojít k masivním otokům polykacích a dýchacích cest, což může ohrozit život pacienta. Objevuje se i svědění celé pokožky. Alergie je způsobena proteiny, které jsou obsaženy v plodech nebo pyly jiných rostlin usazených na slupce. Nejčastější reakce jsou na jablka, hrušky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, kiwi, pomeranče, meloun a jahody. Silné alergické reakce bývají i na některé druhy tropického ovoce, hlavně na citrusové plody, častá je jejich kontraindikace s některými léky.

Nejlepší prevence je vynechat dané ovoce z jídelníčku. Někdy ovšem postačí tepelná úprava plodů a potíže se nedostaví. Při těžkých alergiích je nutná konzultace s alergologem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*