Rozdíly

Nealkoholické nápojeRozdíly nealkoholických nápojů

V čem hledat rozdíly?

Rozdíly u nealkoholických nápojů lze hledat zejména v obsahu CO2. Dále v obsahu cukrů popř. sladidel, různých ochucujících složek, obsahu povzbudivých látek (kofein, taurin, různé rostlinné extrakty jako guarana, ženšen, maté…) apod.

Sycené x nesycené

Obecně platí, že zdraví prospěšnější je pití nesycených nápojů s ohledem na zdravotní rizika (vysoký krevní tlak, žaludeční problémy), které jsou spojeny s nadměrným pitím sycených nápojů. Sycené nápoje mají výraznější osvěžující charakter.

Slazené x neslazené

Slazené nápoje mají povzbuzující účinek, sladká chuť je pro spotřebitele příjemná, ale konzumace cukru v rámci pitného režimu vzhledem ke zdravotním rizikům není vhodná. Proto se doporučuje konzumovat takové nápoje výjimečně jen jako doplněk pitného režimu. Je vhodné v takovém případě dát přednost přirozeně sladkým ovocným nápojům než průmyslově vyráběným slazeným nápojům. V některých nápojích je cukr nahrazen umělými sladidly, i to může být alternativou, jak se vyhnout nadměrné konzumaci cukru.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*