Podle čeho vybírat

Mouka

Podle čeho vybírat mouku?

Mouka dle trvanlivosti

Doba trvanlivosti se odvíjí od použité suroviny a zda-li je mouka odtučněna. Obecně lze říci, že vysokovymleté mouky (celozrnné) mají kratší trvanlivost a to jen 6 měsíců.

Nejpoužívanější druhy v českých domácnostech (pšeničná hladká, polohrubá či hrubá) lze doma skladovat 9 měsíců.

Pohankovou mouku lze skladovat 8 měsíců.

Sojovou a rýžovou mouku lze skladovat 10 měsíců.

Sojovou odtučněnou mouku lze skladovat12 měsíců.

Vždy je ale potřeba se řídit aktuálním stavem mouky, čili svými smysly. Pokud již po otevření mouky cítíme zvláštní zápach, může se jednat o proces žluknutí tuků. V takovém případě mouku určitě nepoužívejte a rovnou vyhoďte. Podobná situace může nastat nejen u mouky, ale i u jiných obilných výrobků – obilných instantních kaší či celozrnných výrobků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*