Rizika

Mléko

Mléko a jeho rizika

Mléko obsahuje mléčný cukr disacharid laktózu. Ta dodává tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá ukládat vápník a železo. Její trávení probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galaktózu), které lidské tělo dokáže strávit. Někteří lidé mají laktázy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení, která se projevuje nadměrnou plynatostí a průjmy.

Kravské mléko má velmi málo železa, proto dlouhodobá, výhradně mléčná výživa vede k chudokrevnosti.

Zajímavost: Asiaté a velká část Afričanů pít kravské mléko nemohou. Je to dáno tím, že mají nedostatečné množství nebo jim úplně chybí enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr na cukry jednoduché a snadno stravitelné. Takže pokud vám přijede návštěva z Asie nebo Afriky, nenabízejte jim kravské mléko, mohli by mít potíže se strávením mléka.. Ovšem jogurty nebo tvrdé sýry jim vadit nemusí, neboť obsahují laktózy podstatně méně.

Mléko je velmi náchylné k mikrobiální kontaminaci. Může obsahovat patogenní bakterie, plísně či jejich toxiny a viry. Proto je nutno syrové (nepasterované) mléko nakupovat od prověřených, zdravotně nezávadných zdrojů a před konzumací ho tepelně upravit (převařit).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*