Podle čeho vybírat

Podle čeho vybírat mléčné produkty

Mléčné výrobky dle obsahu tuku

Vybrat si můžeme většinou z nízkotučné varianty a klasického (plnotučného) výrobku.

Jogurty lze nalézt např. v těchto variantách:

  • nízkotučný nebo odtučněný do 0,5 % tuku
  • se sníženým obsahem tuku do 3 % tuku
  • smetanový nad 10 % tuku

U smetan máme možností ještě více:

  • Smetana vysokotučná (smetana ke šlehání) obsahuje nejméně 30 % tuku
  • Zakysaná nebo pochoutková kysaná smetana 11 – 15% tuku
  • Smetana Deluxe 40% tuku
  • Smetana na vaření 12% tuku

Čerstvá smetana

Jako čerstvou koupíme obvykle smetanu, která se prodává v plastových kelímcích či lahvích nebo krabičkách z povoskovaného papíru. Trvanlivost je obvykle 7-11 dní. Vždy je však nutné řídit se datem spotřeby na obalu a dodržovat skladovací podmínky. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací.

Trvanlivá smetana

Trvanlivá smetana bývá většinou prodávána v papírových krabičkách podobně jako trvanlivé mléko. Tento typ smetan můžeme uchovávat až do otevření při pokojové teplotě 24 °C až 150 dnů. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilizací v obalu.

Sušené mléčné výrobky

Jako trvanlivé můžeme označit i sušené mléčné výrobky, které bývají obvykle v plastových sáčcích. Neotevřené by nám měly vydržet zdravotně nezávadné několik měsíců až rok. Otevřené pak mají trvanlivost přibližně 1 měsíc.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*