Masné výrobky a vliv na zdraví
Dle odborníků na výživu není častá konzumace masných výrobků pro lidskou výživu zcela vhodná. V našem jídelníčku by se neměly vyskytovat vůbec nebo zcela výjimečně. Na rozdíl od libových mas mají masné výrobky většinou mnohem vyšší obsah tuku, cholesterolu a zejména soli. Mimo vysoké množství tuku a soli se v uzeninách během uzení usazují dehtové látky. Tyto látky obsahují velké množství různých sloučenin a mnohé z nich jsou pro zdraví škodlivé, mohou se podílet na vzniku nádorových onemocnění. Nevhodná je například konzumace uzenin upravených na ohni, stejně tak mohou vznikat kancerogenní látky i během uzení, kde jejich obsah zpravidla nebývá tak vysoký, i tak je ale snaha je snížit a to například snížením teploty vyvíjeného kouře. V případě zmíněných masných výrobků a masa opékaného na ohni jsou tyto hodnoty podstatně vyšší. Mezi tradiční způsoby patří opékání špekáčků, rizikové mohou být ale i domácí udírny nebo opékání masa na roštu nad žhnoucím dřevem či uhlím.