Druhy a rozdělení

Druhy a rozdělení masných výrobků

Kvalita a tučnost masných výrobků může být ovlivněna druhem zvířete, jeho stářím a částí těla, ze kterého maso pochází.

Více než 50 % tuku

Nejvíce tuku obsahují fermentované trvanlivé masné výrobky: Herkules, Maďarská klobása, Lovecký salám, Poličan, Dunajská klobása, Paprikáš.

Do 10 % tuku

Méně tuku pak obsahují tepelně opracované masné výrobky: dušená vepřová šunka, drůbeží šunka (kuřecí, krůtí).

Čím větší podíl masa uzenina obsahuje, tím lépe. Za maso se považuje pouze svalovina, proto u uzenin není podíl masa vysoký. U měkkých salámů se pohybuje do 60%. Na obale by měl být uveden podíl ostatních složek (sádla, separátu, tuku).

Ať již kupujeme masné výrobky balené u pultu či zabalené v originálních obalech, je vždy nutné dodržovat datum spotřeby na obalu a skladovací podmínky, které doporučuje výrobce. Lehce se však nejen Vám může stát, že některé potraviny vydrží kratší dobu, proto se musí vždy konzumovat s rozmyslem.

Trvanlivost je ovlivněna způsobem balení, způsobem ošetření a je-li uzenina krájená či vcelku, skladovací teplotou.

Pro skladování masných výrobků ve výrobě platí, že tepelně opracované masné výrobky musí být co nejdříve po výrobě zchlazeny na teplotu do +5°C a při této teplotě skladovány a distribuovány. Pro skladování polotovarů jsou nejvhodnější teploty od 0 do + 5°C.

Nebalené krájené masné výrobky

Krájené uzeniny balené u pultu je doporučováno spotřebovat do 24 hodin a uchovávat v ledničce.

Balené uzeniny

Vždy se řiďte datem spotřeby, které by mělo být uvedeno na obalu.

Tepelně opracované masné výrobky (špekáčky, měkké salámy)
Trvanlivost bývá 21 dní od data výroby, je-li výrobek zabalen ve vakuu.
Bez vakua se pak (např. u krájených uzenin) pohybuje okolo 48 – 72 hodin.

Trvanlivé tepelně opracované masné výrobky (např. salám Vysočina)
U těchto masných výrobků je doba trvanlivosti cca 40- 50 dní od data výroby, je-li uzenina balena ve vakuu.
Bez vakua je minimální trvanlivost 21 dní při teplotě +20°C.

Fermentované trvanlivé masné výrobky (např. salámy Herkules či Poličan, Dunajská klobása)
Tyto uzeniny je nejlépe spotřebovat do 90 dní od data výroby, je-li uzenina balena ve vakuu.
Bez vakua je minimální trvanlivost 21 dní při teplotě +20°C. Vždy se však řiďme doporučením na obalu.

Konzervy je třeba skladovat v suché místnosti při běžné okolní teplotě (pokojové).
Doba trvanlivosti je obvykle 3 roky, s prodlouženou trvanlivostí až roky 4.

Na obalu je vždy uvedena i doporučená doba spotřeby po otevření, obvykle to bývá 24 hodin. Někteří výrobci však občas uvádí i 72 hodin. Vždy se proto nutně neřiďte jen pokyny na obalu, ale tak trošku „selským rozumem“. Pokud výrobek zapáchá, změnila se jeho barva a struktura, raději výrobek vyhoďte a kupte si čerstvý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*