Vliv na zdraví

Luštěniny a vliv na zdraví

Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin. Nutriční hodnota je dána zastoupením a dostupnosti aminokyselin. Složení proteinů se blíží složení proteinům živočišným, což může vést ke snížení příjmu bílkovin živočišných. Bílkoviny však nejsou plnohodnotné. Obsažené tuky jsou nenasycené, to jsou ty, co jsou pro tělo žádoucí. Obsahují velké množství důležité vlákniny. Minerálních látek se v luštěninách nachází celá řada, draslík, hořčík, zinek, železo, vápník a měď. Z vitaminů nalezneme vitamíny skupiny B – thiaminriboflavinniacin a dále vitamín E s kyselinou listovou.

Pozor, podzemnice olejná obsahuje až přes 49g/100g tuku a má vysokou energetickou hodnotu: 2448 kJ/100 g.

Vegetariáni,diabetici a děti

Luštěniny hrají nezastupitelnou roli v jídelníčku vegetariánů, neboť jim dodávají potřebné bílkoviny. Jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože mají nízkou hladinu glykemického indexu a snižují hladinu cukru v krvi.

Dětem se mohou podávat luštěniny v minimálním množství od 8. měsíce. Pro takto malé děti je vhodná pouze loupaná červená čočka, která je dostatečně uvařená. Nicméně podává se pouze malé množství (např. 2 lžičky na 100 g příkrmu) a to až tehdy, kdy má dítě zavedenu většinu druhů ostatních potravin. Dávku červené čočky je s věkem možné navýšit a po 1. roce lze podávat i polévku z červené čočky. Ostatní druhy luštěnin jsou vhodné až pro děti okolo 3 let. Podáváme-li dříve, tak pouze v malém množství na zpestření chuti a obohacení biologické hodnoty pokrmu. Pokud podání luštěnin uspěcháme, můžeme batoleti způsobit nemalé bolesti bříška.

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Ve východní medicíně je trend, že je-li rostlina podobná nějakému orgánu, je pro něj léčivá. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*