Vliv na zdraví

Exotické ovoce a vliv na zdraví

Proč jíst exotické ovoce?

Tropické ovoce je lákavé na pohled, přitahuje nás svými barvami a neobvyklými tvary. Exotické plody velmi často ozvláštňují banketní menu a rautové stoly, jako dezert se podává v prvotřídních restauracích, ale velice snadno si ho můžeme zakoupit i domů.

Z čeho se tedy ovoce skládá:

Hlavní složkou dužnatého ovoce je voda (70-90%), výjimku tvoří ořechy, které se řadí do skořápkového ovoce a obsahují 4-8% vody. Ze základních živin je ovoce zdrojem cukrů (5–15 %), jedná se především o glukózu, fruktózu a  sacharózu. Obsah bílkovin a tuku (výjimku tvoří skořápkové ovoce a některé druhy tropického a subtropického ovoce např. avokádo, to obsahuje 9-31 % oleje) je zanedbatelný. Tuk obsažený ve skořápkovém ovoci (ořechy) má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin včetně esenciálních, což je pro tělo žádoucí.

Je všeobecně známo, že ovoce obsahuje velké množství vitamínů a tím působí blahodárně na náš organismus. Ovoce je jedinečným přírodním zdrojem vitaminu C, některé druhy obsahují i vitaminy skupiny B a karotenoidy. Skořápkové ovoce má vysoký obsah vitaminu E. Ovoce obsahuje všechny druhy minerálních látek a různé látky ochranné, zejména přírodní antioxidanty. Ovoce je také ceněno pro jeho vysokou senzorickou hodnotu, kterou má díky přítomnosti těkavých aromatických látek, tzv. éterických olejů, cukrů, organických kyselin, látek hořkých a některých dalších významných látek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*