Kvalitní produkt

Nakupujeme exotické ovoce

Nejen při výběru exotického ovoce je důležité kupovat jen zdravé plody a rozhodně se vyhněte ovoci napadeného hnilobou.

Ať však již budete vybírat jakýkoliv druh ovoce, rozhodně neberte plody s otlaky a tmavými skvrnami. Tato místa mohou být lehce napadena hnilobou či plísní.

Při nákupu dbejte také na to, aby na slupce nebyla příliš měkká místa. Takové ovoce je již obvykle přezrálé a moc dlouho by vám doma nevydrželo. Měkké přezrálé plody obvykle obsahují i méně vitaminu C.

Druhy exotického ovoce, které se k nám nejčastěji dováží:

Citrusy: mandarinky, pomeranče, citróny, grapefruity, kumquat, lima

Nejrozšířenějším citrusovým ovocem je citron, který je pěstován již více než 2000 let. Jedním z největších citrusů je grapefruit, který se vyskytuje ve dvou druzích a to se žlutou či růžovou dužinou. Naopak nejmenším citrusovým plodem je kumquat, který má oválný tvar a oranžovou barvu. Má specifickou sladkokyselou chuť a je doporučeno jej neloupat a konzumovat i se slupkou. Limetky (lima) jsou podobné citronu, obsahují však jen poloviční množství vitaminu C a hůže se skladují. Co se mandarinek týče, mezi nejběžnější typ patří tangerinky. Zajímavostí je, že křížením pomerančů a tangerinek vznikly všem známé clementinky, jsou větší a nemají jadérka. Pomeranče dnes patří mezi nejvýznamnější druhy ovoce. I zde je mnoho druhů, většinou se liší v intenzitě sladké chuti a kyselosti, některé jsou i nahořklé (např. sevilský pomeranč). Méně běžný, oblíbený např. v Itálii, je tzv. krvavý pomeranč, který má tmavě červenou aromatickou dužinu.

Banány

Banány jsou plody jednoděložné vytrvalé byliny. I když se v běžné obchodní síti setkáváme obvykle jen s banány ovocnými, které se k nám dováží zejména z Brazílie, Indie, Filipín či Ekvádoru, lze sehnat i tzv. banány zeleninové. Tento typ banánu obsahuje více sacharidů a škrobů, pro přímou konzumaci ale není vhodný, proto se vaří, pečou či smaží. V době sklizně jsou banány ještě nezralé, dozrávají poté v klimatizovaných skladech spotřebitelských zemí.

Avokádo

Jedná se o ovoce stromu, pocházejícího ze Střední Ameriky, dnes se již pěstuje ve všech tropických a subtropických oblastech. Plod je tvarem podobný hrušce, uvnitř je velké nejedlé jádro. Dužina je jemná, lehce nasládlá, žluté až světle zelené barvy. Po oloupání je potřeba avokádo rychle zpracovat, protože dužina na vzduchu rychle šedne. Avokádo je oblíbené na přípravu pomazánek.

Kaki

Kaki je plodem ebenovníku a pěstuje se v subtropických oblastech. Vzhledově se podobá rajskému jablku. Slupka plodu je hladká a lehce voskovitá. Dužina je u zralého ovoce velmi jemná, sladká. Kaki obsahuje asi 40 % cukru, vitamin C a z minerálních látek především fosfor a vápník.

Mango

Toto ovoce pochází z Himalájí, odkud se rozšířilo do oblastí tropů. Plodem je peckovice vejčitého či oválného tvaru, uvnitř najdeme velké ploché semeno. Dužina je jemná a velmi aromatická.

Ananas

Ananas je plodem poměrně oblíbeným a to pro různé kulinářské úpravy. Kromě řady vitaminů a minerálních látek obsahuje ananas také bromelain, což je enzym, který má schopnost štěpit bílkoviny a podporuje trávení. Při konzumaci by měl být plod dostatečně zralý, protože jako nezralý obsahuje vyšší množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu.

Fíky

Plody jsou kulovitého až hruškovitého tvaru s množstvím drobných semínek a jemnou měkkou dužinou, která je obvykle červené až fialové barvy. V čerstvém stavu obsahují fíky asi 25 % cukru, sušené až 58 %.

Papája

Původem je z Mexika, odtud se pak rozšířila do všech tropických částí světa. Uvnitř plodu je dužina obsahující velké množství semen, která se v místě produkce někdy používají jako náhražka pepře. Papája má pevnou, hladkou slupku žlutozelené až oranžové barvy. Plody jsou bohaté na vitamin A a C, vápník hořčík a zinek. V produkčních oblastech se papája používá i k výrobě šťávy, kompotů nebo se kanduje.

Physalis

Toto ovoce jsou žlutooranžové bobule, které mají sladkokyselou chuť. Physalis je bohaté zejména na obsah vitaminu A. Pro svou drobnost a nevšední vzhled (plod je ukrytý uvnitř olistěného kalichu) se používá v gastronomii obvykle k dekoračním účelům.

Karambola

Jedná se o plod nízkého tropického stromu, rozšířeného zejména v Asii. Tvarem je karambola čtyř až pětihranná hladká tobolka o velikosti asi 8 cm. Zralé plody jsou voskovité a mají žlutou až zelenou barvu. Na příčném řezu karambolou nám vznikne hvězdice. Je vhodná na přímou konzumaci, nebo do salátů a kompotů.

Maracuja

Maracuja jsou plody tropické liány, původ má v Brazílii. Slupka plodu je tuhá, kožovitá, uvnitř je mnoho semen, která jsou obalena příjemně aromatickým šťavnatým rosolem. Plody se konzumují jako čerstvé, nebo se používají na přípravu salátů, zmrzlin, desertů.

Kiwi

Kiwi jsou plody popínavé aktinidie čínské. Slupka je tenká a plstnatá, dužina světle zelená s velkým množstvím drobných černých semínek. Chuť je osvěžující – jemná a obvykle lehce nakyslá. Kiwi obsahuje mnoho vitaminu C (až 300 mg na 100 g ovoce).

Opuncie

Setkat se můžeme i s názvem kaktusový fík a to díky ostrým chloupkům, které pokrývají v trsech slupku plodu. Dužina opuncie je sladká, obsahuje velké množství drobných semen a svou chutí může připomínat hrušky. Konzumuje se čerstvá, ale i tepelně zpracovaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*