Kde skladovat?

Kde skladovat exotickou zeleninu

Na to není jednoduchá odpověď, jelikož každý druh exotické zeleniny vyžaduje jiné podmínky skladování.

Koupíte-li plody balené, většinou je na nich uveden i doporučený způsob skladování a nejste-li si jisti, jak určitý druh skladovat, nestyďte se zeptat obsluhy v obchodě.

Čerstvé artyčoky je nejlepší uchovávat neomyté v ledničce, kde by nám měly vydržet až 3 dny.

Duhová mangold se doporučuje skladovat nejlépe v plastových obalech v lednici.

Mraženou zeleninu skladujeme v mrazáku při teplotě minimálně -18°C až 12 měsíců.

Nakládaná zelenina se dá skladovat při pokojové teplotě v temnu a suchu.

Každý druh exotické zeleniny vyžaduje jiný způsob skladování. Ty druhy, které vyžadují skladovat v lednici, pak uložte do spodní části, do speciálních boxů pro ovoce a zeleninu.

Exotickou zeleninu můžeme konzumovat jak syrovou tak, tepelně upravenou. Připravíte-li si doma zeleninový salát na druhý den, ideálně ho skladujte v chladničce a plastové uzavřené nádobě.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádná vařená zelenina nezbývala. Při jejím skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné vařenou či dušenou zeleninu skladovat, dejte ji do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se zelenina vzhledově změnila, je na ní viditelná plíseň či zapáchá, raději tuto zeleninu vyhoďte. Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete zeleninu uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že její nutriční hodnota se snižuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*