Jak skladovat cereálie
Správně uskladněná zrna vám vydrží, bez jakýchkoliv změn, šest měsíců až rok.
Průmyslové snídaňové směsi, instantní kaše a cereální tyčinky vždy skladujte dle doporučení výrobce či dodavatele, které naleznete na obale. Ve většině případů platí uskladnění při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě. Doba trvanlivosti je opět dána výrobcem.
Skladování hotových pokrmů z cereálií
Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné tepelně opracované cereálie nezbývaly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné obilnou kaši či rizoto skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrmy vzhledově změnily, je na nich viditelná plíseň či zapáchají, raději je vyhoďte a připravte si pokrm čerstvý. Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách (- 18 °C) můžete pokrmy z obilovin uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jejich nutriční hodnota se snižuje.