Vliv na zdraví

Cereálie a jejich vliv na zdraví

Obiloviny zvláště celozrnné obsahují vysoký podíl vlákniny. Rozlišujeme dva druhy vlákniny a to rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina na sebe dokáže vázat vodu, tím v trávicím traktu nabobtná, zvětší objem a přispívá k pocitu nasycení. Díky zpomalení vstřebávání cukrů snižuje nárůst hladiny krevního cukru. Ve střevě fermentuje a je pro lidský organismus zdrojem energie a pomáhá regulovat trávení tuků a sacharidů. Je živnou půdou pro většinu střevních bakterií, působí tedy jako prebiotikum (podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry). Rozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce a zelenina, luštěniny a brambory.

Nerozpustná vláknina nedokáže projít procesem fermentace a není tedy pro organismus zdrojem energie. Je pro tělo nestravitelná a tím urychluje činnost střeva, zkracuje dobu potravy ve střevě a tím působí proti zácpě. Působí proti zácpě. Tento typ vlákniny slouží částečně jako potrava zdraví prospěšných bakterií tlustého střeva. Nerozpustnou vlákninu obsahují právě obiloviny, otruby, ale i luštěniny a ořechy.

Vláknina má na naše zdraví mnoho příznivých účinků. Především urychluje průchod tráveniny trávicím traktem a tím snižuje dobu působení škodlivých karcinogenních látek. Již bylo zmíněno, že působí preventivně proti zácpě. Má také vliv na hladinu glukózy a složení lipidů v krvi. Významně snižuje tvorbu LDL cholesterolu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*