Duel pro milovníky lahodných dortů

Dorty nemusíme jíst jenom na narozeniny. Potěšit mlsné jazýčky můžeme přece kdykoli!
Dvě blogerky vybraly své oblíbené a vyzkoušené recepty na dorty, po kterých se jen zapráší!

Vyhraje u vás dort plný kvalitní čokolády s krémem z čerstvého sýru? Nebo si vás získá větrníkový dort z odpalovaného těsta s klasickým vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou?

Hlasujte pro recept na dort, který byste si dali raději a 2 z vás vyhrají dárky, se kterými budete v kuchyni za hvězdu! 

22. 3. 2022 začne na Facebooku Jakvkuchyni.cz finální bitva o výherní příspěvek. Když zůstane váš komentář poslední, vyhráváte.

Doba, po kterou by měl váš komentář vydržet jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek

Čokoládový dort

Čokoládový dort temně hnědé barvy, kterou mu dodává 70% hořká čokoláda, si pro vás připravila blogerka @foodadyct.
Ady je milovnice kynutých jídel a dezertů. Pyšní se tím, že zvládla upéct všechny dezerty z “Moderní české cukrařiny”. Kromě nich má ráda také přírodu a venkov.

Suroviny

Na 20 cm formu

Korpus

  • 450 g polohrubé mouky
  • 350 ml podmáslí v pokojové teplotě
  • 250 ml vlažné voda
  • 200 g cukru
  • 110 ml oleje
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 50 g holandského kakaa
  • 10 g sody
  • 7 g kypřicího prášku
  • 5 g soli
  • 4 vejce pokojové teploty

Krém

  • 200 g krémového sýru
  • 150 g cukru moučka
  • 125 g měkkého másla
  • 60 g holandského kakaa

Ganache

  • 450 g smetany ke šlehání
  • 250 g 70% hořké čokolády

Postup

Korpus

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem.
  3. Smícháme suché ingredience. 
  4. Do suché směsi přidáme podmáslí, olej, vodu a rozpuštěnou čokoládu a promixujeme. Po jednom přimícháváme vejce.
  5. Těsto rozdělíme na 3 části a pečeme postupně (nebo pečeme dohromady, ale použijeme větší formu).
  6. Těsto pečeme cca 25-30 min, ale je nutné korpus průběžně hlídat.
  7. Vrchy korpusů seřízneme, aby byly vyrovnané.

Krém

  1. Máslo vyšleháme a poté k němu přidáme krémový sýr.
  2. Přidáme kakao s cukrem, opět vše promícháme.

Ganache

  1. Smetanu přivedeme k varu a nalijeme ji na nalámanou čokoládu. Necháme chvíli odstát a poté prošleháme dohladka.
  2. Povrch zakryjeme fólií a vychladíme přes noc.
  3. Před použitím ji vyndáme z ledničky a necháme na cca hodinu v pokojové teplotě.

Kompletace dortu

  1. Na kompletaci dortu si připravíme formu o průměru 20 cm.
  2. Na spod dáme jednu část upečeného plátu.
  3. Na připravený spodní plát dáme krém.
  4. Přiložíme druhý plát.
  5. Ten potřeme opět krémem.
  6. Na krém dáme poslední plát.
  7. Poslední plát potřeme polevou Ganache.

Větrníkový dort

Větrníkový dort má krásnou zlatou barvu, kterou mu dodává především lahodný vanilkový krém a karamelovo-kávová šlehačka. Stejně jako zákusek větrník je i tento dort z odpalovaného těsta. Není to recept pro úplné začátečníky, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Připravila ho pro blogerka @jankindenik, která pochází z Vyškova, a kromě foodloverky je také hrdou maminkou. Kromě tvorby zajímavých receptů a přípravy chutných jídel se zajímá také o ekologii a razí heslo #neplytvej.

Suroviny

Odpalované těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 120 ml vody
  • 80 g másla
  • 4 ks vajec
  • 2 lžíce cukru krupice
  • špetka soli

Vanilkový krém

  • 700 ml mléka
  • 250 g tvaroh (ten v alobalu nejlépe vykapaný)
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 ks vanilkový puding
  • 1 lžička vanilkového extraktu

    Karamelovo-kávová šlehačka

    • 400 + 100 ml 33% smetany 
    • 200 g cukr krupice
    • 2 lžíce kávových zrn / mleté kávy

    Postup

    Odpalované těsto

    1. Vodu, mléko, cukr, špetku soli a máslo si dáme do hrnce a začneme zahřívat, dokud se máslo nerozpustí. 
    2. Vsypeme mouku a pořádně mícháme, těsto se bude spojovat do jedné hladké koule, kterou vařečkou převalujeme po hrnci.
      Trvá to cca 2 minuty. Těsto odpalujeme, nesmí se drobit, musí být hladké a jednotné a nesmí se připálit.
    3. Těsto dáme do jiné nádoby a po jednom do něj zašleháváme vejce. Vznikne hladké těsto. To přikryjeme fólií a necháme vychladnout. 
    4. Troubu předehřejeme na 200°C, připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, a vyložíme ji pečicím papírem.
    5. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu dáme do formy a rozetřeme jej na spod.Formu s těstem dáme do vyhřáté trouby. Prvních 10 minut pečeme na 200°C. 
    6. Po 10ti minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme 25 minut. Po celou dobu pečení neotvíráme troubu.
    7. Těsto bude nafouklé a bude mít hnědou barvu. Po upečení ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. 

    To stejné opakujeme s druhou polovinou těsta.

    Vanilkový krém

    1. Uvaříme si pudink – použijeme na 2 balení 700 ml mléka, aby byl hustší. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladnout. 
    2. Mezitím si vyšleháme máslo, které musí mít pokojovou teplotu a být měkké. Dáme ho do mísy, kde budeme šlehat, přidáme cukru a šleháme. Máslo se vyšlehá do bílá a zvětší svůj objem. 
    3. Poté postupně po lžíci přidáváme vychlazený puding. Až budeme mít vyšlehaný puding s máslem, přidáme tvaroh.

    Karamelovo-kávová šlehačka

    1. Šlehačku bychom si měli udělat den dopředu, aby byla opravdu dobře vychlazená.
    2. Pokud máme kávová zrna, tak je trochu opražíme na pánvi, nebo v rendlíku. 
    3. Poté k nim nalijeme 400 ml smetany. Pokud máme mletou kávu, tak stačí přidat do smetany, necháme ohřát a 10 minut louhovat. 
    4. Kávu scedíme. 
    5. V menším hrnci s tlustým dnem si rozpustíme cukr na karamel. 
    6. Přilijeme teplou smetanu a mícháme, dokud se nespojí a karamel se celý nerozpustí.
    7. Nalijeme do skleněné nádoby, necháme vychladit a dáme do lednice přes noc. 
    8. Druhý den ke šlehačce přilijeme 100 ml 33% smetany a vyšleháme. Pokud budeme chtít mít tužší konzistenci, smetanu už nemusíme přidávat.

    Kompletace dortu

    1. Na kompletaci dortu si připravíme čistou formu stejné velikosti (průměr 22 cm).
    2. Na spod dáme jednu část upečeného plátu. Okrajem formy potřeme trochou krému a přiložíme pečicí papír tak, aby papír vyčníval nahoru. Dort bude vyšší, než je forma a zjednoduší nám to práci.
    3. Na připravený spodní plát dáme vanilkový krém a uhladíme.
    4. Na vanilkový krém dáme karamelovo-kávovou šlehačku.
    5. Poté dáme druhý plát. 
    6. Takto připravený dort umístíme přes noc do ledničky. Krémy ztuhnou a zároveň zvláční těsto. 
    7. Druhý den rozděláme formu, sloupneme papír, či fólii a dort pocukrujeme. 
    Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek