Duel o nejlepší kváskový chléb

Tato zima bude v duelu čtenářek patřit pečenému kváskovému chlebu. Vybrali jsme pro vás dva recepty: kváskový chléb z ošatky připravila čtenářka Nina, kváskový bramborovo-žitný chléb upekla Iveta. Který chléb to u vás vyhraje?

Kváskový chléb z ošatky

 

Nina svůj recept pilovala dlouhé týdny. Když se jí ale nakonec povedl, byla to pro ni obrovská radost. Chce to zkoušet, péct, vychytávat nedostatky a nebát se neúspěchu. I ten její chleba je vždy prasklý, ale o to lépe chutná.

Kváskový chléb z ošatky

Suroviny

  • 500 gramů kvásku ze žitné mouky
  • 500 gramů hladké mouky nebo chlebové mouky, typ 00
  • 250 ml chladné vody
  • 4 lžičky kmínu 3 lžičky soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 kávová lžička droždí

Postup

  1. Ze žitné mouky a vody připravíme kvásek, který krmíme 3 dny.
  2. Na samotné pečení použijeme mouku na domácí chléb a hladkou pšeničnou mouku.
  3. Smícháme je spolu s kváskem, přidáme sůl a koření.
  4. Do těsta přidáme také trošku droždí, asi o velikosti lískového oříšku – chleba pak rychleji vykyne.
  5. Ale kdo má trpělivost, může se obejít bez droždí.
  6. Všechno uhněteme v robotu a podle potřeby přidáváme vodu.
  7. Těsto se nesmí lepit ani nesmí být příliš tuhé.
  8. Chleba pak necháme vykynout v ošatce vysypané moukou, stačí 2‒3 hodiny.
  9. Pečeme v troubě, kde můžeme mít přímo program na pečení chleba, na 190 °C na 1 hodinu.
  10. Upečený chleba necháme vychladnout.
  11. Když jej chceme zamrazit, rozdělíme jej na třetiny a dáme do mrazáku do mrazicích nádob.
  12. Chléb je krásně křupavoučký a chutná i po rozmrazení jako čerstvě vytažený z trouby.

Recept připravila čtenářka Nina

Kváskový bramborovo - žitný chléb

Iveta se k pečení domácího chleba dostala před časem. K úžasnému chlebu se propekla přes desítky pokusů. Informace o správném pečení hledala na internetu, upravovala svůj původní recept, až vznikl tento dokonalý postup k upečení domácí chleba.

Kváskový bramborovo žitný chléb

Suroviny

  • 300 g žitného kvásku
  • 250 – 270 ml syrovátky (nebo vody s dvěma vrchovatými lžícemi jogurtu)
  • 70 g žitné chlebové mouky
  • 430 g hladké mouky pšeničné
  • 100-120 g vařené brambory ve slupce, nastrouhané na jemno
  • 3-4 lžičky soli (20 g)
  • 1 velká lžíce drceného kmínu
  • 1 velká lžíce celého kmínu
  • 2 velké lžíce lněného semínka
  • 1 velká lžíce chlebového koření

Postup

  1. Do mísy pro uhnětení těsta přidáváme suroviny v tomto pořadí: kvásek, voda, mouka, nastrouhaná brambora, sůl, kmín, koření. Těsto nesmí být moc tuhé, spíše vláčnější. Když bude potřeba, přidáme trošičku vody.
  2. Těsto na chléb přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu mírně pomoučněnou žitnou chlebovou moukou. Několikrát ho lehce přeložíme a vytvarujeme bochník.
  4. Potom ho skulíme do pomoučněné ošatky, kterou držíme pod okrajem pracovní plochy, přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple.
  5. Troubu si zapneme na 230 °C. Na dno dáme kastrolek s vodou a prázdný plech, který se musí nahřát. Připravíme si druhý plech, který vyložíme pečícím papírem.
  6. Po vykynutí těsto rychle překlopíme i s pečícím papírem na nahřátý plech.
  7. Pečeme na 230°C 10 minut. Potom snížíme teplotu na 180 – 190 °C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chleba postříkáme 3x vodou, třeba pomocí rozprašovače.
  8. Jakmile je chleba upečený, necháme ho na mřížce vychladnout.
  9. Výsledkem by měl být nadýchaný chléb s pružnou, ale hebkou střídkou, která vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčná.

Recept připravila čtenářka Iveta