Duel o nejlepší hovězí guláš

Začátek nového roku bude v duelu patřit hovězímu guláši - pokrmu, který je u nás velice oblíbený. Vybrali jsme pro vás dva recepty: guláš z hovězí veverky pro vás připravil Tomáš a hovězí guláš z papiňáku paní Zuzana.

Který z nich to u vás vyhraje?

Guláš z hovězí veverky

Tomáš v sobě chuť do vaření objevil poté, co se vrátil ze zahraničí a začalo se mu stýskat po všech chutích, které díky cestování poznal. Inspiruje se zahraničními internetovými stránkami, ale i českými kuchaři. Rád zahradničí a v kuchyni pak zpracovává vlastní zeleninu i ovoce. Jeho nejoblíbenějším jídlem je králík na česneku a hořčici. V tomto duelu si pro vás ovšem připravil guláš z hovězí veverky.

Guláš z hovězí veverky

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa, nakrájeného na větší kostky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku, oloupané, nakrájené na kostičky
  • 2 větší cibule, oloupané, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce sádla, případně olej
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce červené papriky
  • dijonská hořčice
  • pasta z feferonek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka na dochucení

Postup

  1. Maso nakrájené větší kostky, propracujeme na prkénku se solí a pepřem.
  2. Velmi zprudka ho opečeme na sádle, jakmile maso chytne barvu do hněda, vyndáme na talíř, ztlumíme plamen a dáme opékat cibuli.
  3. Pokud se cibule přichytává, na chvilku sundáme z ohně (cibule tak pustí vodu).
  4. Cibuli orestujeme a vrátíme zpět maso.
  5. Přidáme česnek, promícháme. Dále červenou papriku a protlak. Restujeme 2 minuty.
  6. Pak přidáme rajčata, papriku a hořčici.
  7. Vše zarestujeme, přidáme lžičku pasty z feferonek a sůl.
  8. Zalijeme vývarem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
  9. Vývaru přidáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
  10. Dusíme cca 1,5 hodiny. Během dušení ochutnáme a případně přidáme pastu nebo vývar.
  11. Guláš takto upravujeme do změknutí masa. Poté ho vyndáme z trouby a přendáme zpět na sporák.
  12. Pokud je guláš řídký, zahustíme kukuřičným nebo bramborovým škrobem. Postačí většinou 2 lžičky, které rozmícháme ve studené vodě, přidáme do guláše a necháme provařit 10 minut.
  13. Těsně před vypnutím přidáme drcenou majoránku.

Zaujal vás recept? Tak pojďte hlasovat!

Hovězí guláš z papiňáku

Zuzana je na mateřské dovolené a nejraději vaří pro svého muže, který dokáže její jídlo opravdu ocenit. Většinou připravuje omáčky, palačinky, lívance a také peče sladké bublaniny či domácí sušenky. Nejvyhlášenější jsou její kynuté houskové knedlíky. Do tohoto duelu přichází s hovězím gulášem z papiňáku.

Hovězí guláš z papiňáku

Suroviny

  • 850 g hovězího masa, nejlépe hovězí krk
  • 3 litry hovězího vývaru nebo vody
  • 3 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 sáček mleté papriky na guláš
  • ½ chleba na zahuštění
  • směs domácích bylinek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup

  1. Do papiňáku nalijeme olivový olej.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, nasypeme na rozehřátý olej a pomalu mícháme, dokud se nezabarví do hněda.
  3. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a necháme odpočinout na prkénku.
  4. Pokud máme cibulku s česnekem podle barvy hotové, přidáme maso a necháme zatáhnout.
  5. Vše v papiňáku promícháme, zaprášíme mletou paprikou a dále restujeme.
  6. Přidáme koření, zalijeme vývarem a dále dusíme 30 minut.
  7. Po té vyjmeme bobkové listy.
  8. Guláš dále dusíme na mírném ohni.
  9. Zahušťujeme jej dle potřeby chlebem. Ten se pozvolna rozpustí.
  10. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a majoránkou.
  11. Podáváme s kynutým knedlíkem nebo chlebem.

Jestli vás Zuzky recept zaujal, hlasujte pro něj.