Rizika

Rizika mléčných výrobků

Ne všichni lidé mléko snášejí. U některých obyvatel se objevuje nesnášenlivost laktózy či alergie na mléčnou bílkovinu. Mléčné výrobky  obsahují mléčný cukr – disacharid laktózu. Ta dodává tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá vstřebávání vápníku. Vápník je z mléčných výrobků 3x využitelnější v porovnání s rostlinnými zdroji, kde jej navíc obvykle je výrazně méně v porovnání s běžně konzumovaným množstvím dané potraviny. Trávení laktózy probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galaktózu), které lidské tělo dokáže strávit. Někteří lidé mají laktázy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení, která se obvykle projevuje nepřiměřeným nadýmáním, bolestmi břicha a průjmy. Jedná pak o intoleranci laktózy, která ale neznamená, že je nutné zcela vyřadit mléko ze svého jídelníčku. Postačuje přesměrovat pozornost na bezlaktózové mléčné výrobky. Mléčných výrobků s odstraněným mléčným cukrem je na našem trhu stále více, například bezlaktózové čerstvé mléko seženeme v každém supermarketu.

Kravské mléko má velmi málo železa, proto dlouhodobá, výhradně mléčná strava vede k chudokrevnosti. Jídelníček je tedy třeba míti pestrý a vyvážený, aby obsahoval nejen všechny základní živiny, ale i dostatek všech vitaminů a minerálních látek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*