Kokosový olej – přírodní cesta k dobré imunitě


[Total: 1    Average: 5/5]

Asi nikdy nebyl kokosový olej tak populární jako dnes. Je skvělý na vaření, prospívá pokožce i vlasům a vysoký obsah kyseliny laurové z něj dělá jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků na podporu obranyschopnosti těla proti nemocem.

Kokosový olej – přírodní cesta k dobré imunitě

Palmy obsypané kokosovými ořechy obdivujeme při cestách do exotických končin. Nikdo přesně neví, odkud vlastně kokosovníky ořechoplodé pocházejí, ale předpokládá se, že se prvně objevily v oblasti dnešní Malajsie a Indonésie.
Dnes divoce rostou hlavně v oblastech tropů a subtropů, nejčastěji na březích oceánů, moří i řek, zkrátka všude tam, kde mají vhodnou písčitou půdu.

Kokos – oblíbená pochoutka

Od poloviny 19. století se toto exotické ovoce s typickou hnědou skořápkou pokrytou hrubými vlákny začalo objevovat i v našich obchodech.
Kupovalo se hlavně na Vánoce a jeho konzumace představovala malý obřad – hlava rodiny většinou navrtala do kokosu dírku a nechala vytéct do skleničky kokosovou vodu.

Pak ruční pilkou rozřízla ořech na polovinu. Bílá dužnina se následně rozkrájela nožem na dílky, které se rozdělily mezi členy rodiny.

Dnes jsou celé kokosové ořechy běžně k dostání po celý rok, ale mnohem častěji je kupujeme už zpracované.

Z dužniny se vyrábí sušený strouhaný kokos využívaný hlavně na moučníky, kokosové mléko a smetana – jako nenahraditelné ingredience orientálních jídel, a také kokosová mouka vhodná na pečení. Ovšem nejoblíbenější surovinou je už několik let kokosový olej.

Kokosový olej – jedině panenský

Kokosový olej je nejen oblíbenou surovinou kuchařů, ale protože má spoustu dalších prospěšných účinků na naše zdraví i kondici, lze ho doporučit každému, kdo má rád přírodní léčivé i kosmetické prostředky.

V obchodech je k dostání rafinovaný nebo za studena lisovaný kokosový olej. Na rafinovaný rovnou zapomeňte a zaměřte se jen na nejkvalitnější panenský, který se získává lisováním za studena z čerstvé nastrouhané kokosové dužniny.
Aby byl kokosový olej co nejčerstvější, měl by být zpracován do 48 hodin po sklizni, kdy se poté čistí pomocí usazování.
V tomto přirozeném stavu se pak uchovává v průhledných skleněných obalech – a co je skvělé – při pokojové teplotě vydrží až 2 roky v nezměněné kvalitě, protože nežlukne.

Kokosový olej a kyselina laurová – bodyguard našeho těla

Z pohledu chemiků tvoří panenský kokosový olej mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, což v praxi znamená, že se velmi snadno tráví a k jejich zpracování není zapotřebí žluč.
Tyto řetězce se vstřebávají v tenkém střevě rovnou do krve, neukládají se do tukové tkáně, nezvyšují hladinu LD („špatného“) cholesterolu, a protože rychle zasytí, mohou pomáhat i při redukční dietě.
Polyfenoly a antioxidanty, které kokosový olej obsahuje, zvyšují také vstřebatelnost vápníku a hořčíku.

Mezi nejdůležitější látky ve složení kokosového oleje ale patří kyselina laurová. Právě díky ní je kokosový olej tak významný pro podporu imunity.
V těle se totiž přeměňuje na sloučeninu monolaurin, která má mimořádnou schopnost likvidovat viry, bakterie, houby, kvasinky a jiné parazity tím, že narušuje jejich lipidové membrány. Působí tak vlastně jako přírodní antibiotikum.

Kosmetika z kokosů

  • Panenský kokosový olej prospívá i naší pokožce – přikládá se mu schopnost udržovat silné pojivové tkáně v pokožce, hydratovat ji i vyhlazovat vrásky. Velmi rychle se vstřebává a nezůstává po něm nepříjemný pocit mastnoty.
  • Dá se také využít jako zklidňující prostředek po opalování nebo jako tzv. zimní krém, který chrání citlivou pokožku před mrazem.
  • Trochu kokosového oleje vetřeného do umytých vlasů snadno nahradí kupovaný kondicionér. Hodí se hlavně pro suché nebo poškozené vlasy s třepícími se konečky.
  • Příjemná je i jeho vůně, která působí pozitivně a navozuje pocity klidu a pohody.
  • Někteří nadšení příznivci panenský kokosový olej dokonce využívají místo zubní pasty a tvrdí, že kromě toho, že působí antibakteriálně, dokáže zuby i hezky vybělit.
  • A my zase dodáváme, že je skvělým a voňavým balzámem na rty.

Využití panenského kokosového oleje je opravdu rozmanité, proto určitě stojí zato mít doma stále po ruce aspoň jednu skleničku.

Co jsme zjistili?

Asi před 3000 lety začali lidé vysazovat palmy uměle a jejich plody – kokosové ořechy – tvoří i dnes v některých oblastech velkou část jídelníčku místních obyvatel. Přirozeným zdrojem kyseliny laurové je mateřské mléko. Proto jsou kojené děti více chráněné před infekcemi než nekojené.

Podle výsledků výzkumů může kyselina laurová představovat cennou pomoc při léčbě akné.

Kokosový olej může mít i intimnější využití – například jako přírodní lubrikant.

Panenský kokosový olej představuje také vítanou pomoc při redukční dietě, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně.

Jemná měsíčková mast

Jemná měsíčková mast

Používejte jako hojivou mast např. na ekzémy, záděry u nehtů, jako balzám na rty apod.

Recept - suroviny a postup
Třídění odpadu

Panenský kokosový olej se prodává ve skleněných nádobách. Ty můžete po spotřebování suroviny vymýt od mastnoty a použít třeba na uchovávání doma připravené měsíčkové masti. Pokud chcete sklenice vyhodit, odneste je do nejbližšího kontejneru na tříděné sklo.
Více v článku Co jste nevěděli o obalech ze skla?
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*