Rizika

Rizika skladování živočišných tuků

Pozor si dejte na trans-mastné kyseliny. V malém množství jsou obsaženy v mléčných výrobcích a v másle. V dřívějších dobách se hojně vyskytovali v uměle vyráběných margarínech.

Trans-mastné kyseliny vznikají při procesu hydrogenace, ale také při přepalování tuku. Proto tuky ze smažení už dále nepoužívejte. Toto je potřeba si uvědomit také při fritování, kdy je stále v některých domácnostech opakovaně používán tentýž olej.

Tato skupina patří mezi nejvíce škodlivé tuky. Proto se doporučují co nejvíce vyloučit z jídelníčku. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby trans mastné kyseliny netvořily více než 1% energetického příjmu člověka. V současné době se změnila technologie výroby margarínů, takže ty už by závadné být neměli.

Pozor si dejte na levné margaríny na pečení a ztužené tuky. Tyto levné tuky jsou často používány do pekařských výrobků, čokolád a ve fastfoodech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*