Rizika skladování živočišných tuků
Pozor si dejte na trans-mastné kyseliny. V malém množství jsou obsaženy v mléčných výrobcích a v másle. V dřívějších dobách se hojně vyskytovali v uměle vyráběných margarínech.
Trans-mastné kyseliny vznikají při procesu hydrogenace, ale také při přepalování tuku. Proto tuky ze smažení už dále nepoužívejte. Toto je potřeba si uvědomit také při fritování, kdy je stále v některých domácnostech opakovaně používán tentýž olej.
Tato skupina patří mezi nejvíce škodlivé tuky. Proto se doporučují co nejvíce vyloučit z jídelníčku. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby trans mastné kyseliny netvořily více než 1% energetického příjmu člověka. V současné době se změnila technologie výroby margarínů, takže ty už by závadné být neměli.
Pozor si dejte na levné margaríny na pečení a ztužené tuky. Tyto levné tuky jsou často používány do pekařských výrobků, čokolád a ve fastfoodech.